Ботоксът е по-познат като средство за борба с бръчките, ботулиновият токсин се използва успешно при различни здравословни проблеми.

Какво лекува ботоксът?
 © Сн.: iStock.com

Незадържане на урина

Неволното изпускане на урина обикновено се дължи на хиперактивен пикочен мехур, нетретиран с лекарства или специални упражнения. Други възможни причини са заболявания на костния мозък или множествената склероза. Инжекциите с ботулинов токсин са много ефикасни – те ограничават контракциите на пикочния мехур и съответно незадържането на урина. Предимството на това лечение с временен ефект е, че то може да бъде направлявано от пациента – той сам решава кога да се подложи на инжекции според състоянието си и степента на неудобство от инконтиненцията.

Лекарят инжектира по естествени пътища и под местна упойка малки дози ботокс в стената на пикочни мехур. Интервенцията трае 5-10 минути и изисква между 10 и 30 убождания в зависимост от причината за инконтиненцията.

Резултатът е налице до 3-4 дена след това и трае 6-7 месеца, понякога дори 9.

 

 

Против мускулни спазми след мозъчно-съдов инцидент

Последствията от мозъчносъдов инцидент се изразяват най-вече в парализа на горните или долните крайници, но освен това е възможно да се появи мускулен спазъм, променящ положението на някоя става, например на палеца на крака или на пръстите на ръката. Инжекциите с ботокс предизвикват отпускане на съответните мускули, с което се възстановява мобилността и първоначалната позиция на засегнатите стави. Пациентът  е облекчен във всекидневни дейности като миене, обличане, хранене, ходене… Инжекциите винаги се съчетават с рехабилитация.

Лекарят най-напред прецизно определя кои мускули трябва да бъдат инжектирани, като за целта си служат с електростимулация и ехография. Използват се лепенки или други обезболяващи средства, тъй като интрамускулното инжектиране, както и електростимулацията, могат да бъдат болезнени. Процедурата трае 30-45 минути, а терапевтичният ефект се преценява месец и половина по-късно. Обикновено резултатът трае 3-4 месеца.

 

За облекчаване на спазми в тила

 

За облекчаване на спазми в тила

Неволните контракции на шията или лицето, изразяващи се във въртеливо движение, наклон или треперене, са свързани с генетично предразположение или неврологично заболяване, но понякога няма установена причина. Главата може да се наклони напред, назад или настрани. Ботоксът блокира нервния поток и така намалява значително мускулната сила. Мускулът се отпуска и се връща в нормалната си позиция. Преди да направи инжекциите, лекарят има нужда да определи кои са засегнатите мускули и за тази цел използва метода на електромиографията.

Инжекциите и техният брой са адаптирани към индивидуалното състояние на пациента, при което лекарят се опира на данните от електромиографията. Резултатите се появяват две седмици по-късно. Те не са стопроцентови, но в повечето случаи облекчават живота на пациентите в рамките на 3-5 месеца. С всеки следващ сеанс положението се подобрява, тъй като при тази патология са засегнати много различни мускули, които трябва постепенно да бъдат обхванати от лечението. Кинезитерапията го допълва успешно.

 

 

При треперене на клепача

Блефароспазмите засягат мускулите на клепачите, които започват да трепкат постоянно или се затварят, без да могат да се отворят нормално. Феноменът се засилва при състояние на стрес и е по-често срещан при жени на възраст 50-60 години, склонни към тревожност. С инжектирането на ботокс мускулите на клепачите се успокояват и контракциите спират. Резултатите са много добри.

Неврологът инжектира мускулите на кожата на клепачите и около очите. Не е необходима упойка. Ефектът от процедурата е постепенен, като крайният резултат се проявява след 1-2 седмици и трае 2-3 месеца. След процедурата пациентът не бива да се движи много, а да остане седнал или прав за известно време, в продължение на няколко часа не трябва да си търка очите, тъй като ботоксът може да бъде изместен и да засегне здрави мускули.

 

Възпрепятства обилното потене

 

Възпрепятства обилното потене

Хиперхидрозата обикновено е семеен проблем, който няма неврологичен произход. Обилното производство на пот може сериозно да смути живота на хората, които страдат от него. Още повече, че то не е свързано с околната температура. Когато атитранспирантите, съдържащи алуминиеви соли, не са ефикасни, може да се прибегне до инжекции с ботокс, които дават отлични резултати. Инжектирането е подкожно.

Лекарят инжектира ботокс в 25-35 точки на подмишниците на разстояние около 1,5 см. Процедурата трае 5-7 минути на подмишница. Един час преди това кожата се намазва с анестезиращ крем. Ефектът се усеща след 1-2 седмици и трае до 12 месеца. Това лечение е неподходящо за младежи под 16-17 години, тъй като обилното потене може да се появи през пубертета и да изчезне напълно естествено след това.

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови