Лазаркиня е слабо позната, но много ефикасна за лечение на всякакви болежки билка. Ето защо си заслужава да си наберете лазаркиня за домашната аптечка.

Какво лекува билката Лазаркиня?

Тя е ниско растение, високо до около 20-50 см със ситни бели цветчета и звездовидни листа. Може да я срещнете на сенчести места и там, където обичайно растат гъби. Характерна е за планинските региони с букови гори с надморска височина над 800-1000 метра. 

Билката лазаркиня е позната още като миризливка и ароматно еньовче. Причината за хубавия й аромат е кумаринът, който съдържа. Заради приятното си ухание билката се използва и в кулинарията като подправка към зеленчукови ястия, тестени изделия, лимонади и др. 

Добави описание

Билката е богата още на дъбилни вещества, витамин С, флавоноиди, танини. 

С лечебна цел и като подправка се използват листата на лазаркинята. Билката се бере на пролет (преди или в началото на цъвтежа), като стеблото се реже с нож малко над почвата, без да се измъква корена. Може да се използва прясна, като така е и по-ефикасна, но може и да се изсуши и прибере на сухо и тъмно място. 

Добави описание

Лечебни свойства

Билката лазаркиня има омекотяващо и откхрачващо действие при кашлица, също и болкоуспокояващо действие (особено ефикасна е по време на болезнен менструален цикъл и силно главоболие). Лазаркинята е и силно противовъзпалително и бързо успокоява възпаленията на пикочните пътища. Помага при цистит, камъни в бъбреците, колики.

Лазаркинята също лекува проблемите със съня (при деца и възрастни), гадене, световъртеж. В българската народна медицина се използва за лечение на заболявания на черния дроб, жлъчката, далака.

Билката може да се използва и външно под формата на компреси при конюнктивит, екземи, обриви, рани, циреи, акне.  

Добави описание

Начин на приложение

Може да приготвите запарка от 2 с.л. от билката и 400 мл. гореща вода. Оставете да престои около час, прецедете и получената смес може да пиете 4 пъти на ден по 100 мл. (най-добре между храненията). 

Ако искате да приготвите запарка за компрес за външно приложение, смесете 2 с.л. с 200 мл. гореща вода, за да бъде разтвора по-концентриран.

 

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови