Може да разберете повече отколкото си мислите, ако обърнете внимание какъв цвят и мирис има урината ви. Ето някои от основните неща, които е добре да знаете по отношение на вида на урината.

Какво казва урината за здравето ви?
 © istockphoto.com

 

Какъв цвят е урината ви?

 

Ако всичко е нормално и здравето ви е отлично, цветът на урината трябва да е бледожълт до златист. Този оттенък идва от пигмент, който тялото ви произвежда, наречен урохром.

 

Ако изобщо няма цвят, това може да е защото сте пили много вода или сте приемали лекарства като диуретици. Много тъмна урина с цвят на мед или кафяв цвят може да е знак, че сте дехидратирани и трябва да приемате повече течности. Това може също да е предупредителен знак за проблеми с черния дроб, така че посетете Вашия лекар, ако не се подобри след около ден. 

 

 

Розова или червена урина: Някои храни като моркови, къпини, цвекло и ревен могат да оцветят урината ви в розово-червено. Това също може да бъде страничен ефект от някои антибиотици или лекарство за инфекции на пикочните пътища.

 

Добави описание

 

Възможно е да имате кръв в урината си. Това не винаги означава, че има проблем, но може да е признак на бъбречно заболяване, уроинфекция, проблеми с простатата.

 

Оранжева урина: Когато урината ви е с цвета на безалкохолна напитка с аромат на цитрусови плодове, това вероятно се дължи на прием на антибиотици или пък добавки с витамин В2. В зависимост от цвета, това може също да е знак, че сте дехидратирани или че има проблем с черния дроб или жлъчните пътища. 

 

 

Синьо или зелено: Тези нюанси вероятно се дължат на оцветители в храната ви или лекарства, които сте взели. В много редки случаи става въпрос за заболяване. 

 

Разпенена урина: Без значение какъв цвят е, трябва да се консултирате с вашия лекар, ако урината ви постоянно изглежда разпенена. Това може да е знак, че имате протеин в урината си, което може да означава, че имате проблеми с бъбреците. 

 

Добави описание

 

Как мирише урината?

 

Урината обикновено няма силна миризма. Но някои храни – особено аспержи, които имат миризливо сярно съединение – могат да променят миризмата. Както и добавките с витамин B6. Когато сте дехидратирани и урината ви стане много концентрирана, може да мирише силно на амоняк.

 

Ако усетите полъх на нещо наистина силно, това също може да е признак на инфекция на пикочните пътища, диабет, инфекция на пикочния мехур или метаболитни заболявания.

 

Добави описание

 

Колко често трябва да уринирате?

 

Всеки е различен, но повечето хора трябва да изпразват пикочния си мехур до осем пъти на ден. Това може да се промени в зависимост от това колко ядете и пиете, особено кофеин и алкохол. Може да е и страничен ефект от лекарства. Бременните жени и възрастните хора обикновено трябва да ходят по-често от останалите.

 

Ако забележите, че внезапно ви се налага да пикаете по-често от обикновено, това може да е признак на здравословен проблем като инфекция на пикочните пътища, бъбречно заболяване, диабет, уголемена простата при мъжете, вагинит при жените или проблем със стената на пикочния мехур, наречен интерстициален цистит.

 

 

Ако често чувствате внезапна нужда да отидете до тоалетната и понякога не можете да стигнете до там навреме, може да имате свръхактивен пикочен мехур. Това е често срещано състояние при по-възрастните мъже и жени, въпреки че не е нормална част от стареенето. 

 

 

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови