70% от тялото е вода. Водата играе ключова роля за физическото и психическото ни здраве. А урината може да се превърне в лесен инструмент, с който да наблюдавате сами здравословното си състояние. Вижте какво издава за здравето цветът на урината?

Какво издава за здравето цветът на урината?
 © istockphoto.com

Цветът на урината 

 

1. Прозрачна/ безцветна урина

Повечето хора пият твърде малко вода. Има и такива обаче, които прекаляват с нея. В такива случаи урината е прозрачна. Прекаляването с вода води до намаляване на електролитите и до т.нар водна интоксикация, за която вече сме ви разказвали.

 

Вижте също:

Що е то водна интоксикация и защо е опасна? >>>

 

2. Урина с цвят на светла бира

Ако урината ви е с цвят на светла бира, то няма за какво да се тревожите. Това е знак, че сте хидратирани точно колкото трябва, а и също, че не ходите прекалено често до тоалетната.

 

3. Урина с цвят на кехлибар до меден оттенък

Когато урината стане малко по-тъмна, то това е сигурен знак, че сте леко дехидратирани. Когато в тялото има малко вода, то посяга към запасите си, а урината се насища с минерали и химикали. Именно те причиняват по-тъмния цвят.

 

4. Тъмна урина

Тъмната на цвят урина на първо място е сигнал, че сте силно дехидратирани. Това се случва, ако дълго време сте забравили да пиете вода или ако сте повръщали. Високата температура също може да причини дехидратация и тъмна на цвят урина.

 

5. Мътна урина

Мътната урина, независимо с какъв цвят, най-често е сигнал за бактерии. Поговорете с личния лекар и пуснете изследване, за да знаете точно какво ви има. Ако мътната на жвят урина е придружена с болки, е добре да си пуснете излседване със стерилна урина и антибиограма. Може да се наложи дори да направите ехография на бъбреци, за да изключите песъчнки или камъни като причина за дискомфорта.

Вижте също:

Първа помощ при цистит >>>

урина цветове, цвят на урината, изследване на урина

 

Лесни съвети за хидратация

  • Винаги носете със себе си шише вода
  • Намалете алкохола и кофеиновите напитки
  • Консумирайте възможно най-малко солени и сладки храни
  • Яжте храни, богати на вода: краставици, домати, тиквички, ягоди, диня, пъпеш

Цветна урина – кога е притеснително?

 

Случва се урината да е в странен цвят – червено, лилаво-синьо, зелено. Преди да се паникьосате, трябва да знаете, че има някои лекарства, които могат да причинят оцветяване на урината. Прочетете листовките на медикаментите, които приемате и се чуйте с лекаря, който ви ги е предписал.

Възможно е цветът на урината да е свързан със заболяване. Ако урината ви има странен цвят повече от ден, задължително потърсете лекар.

Има обаче и някои храни, които могат да причинят оцветяване на урината.

 

  • Розово-червена урина: боровинки, ревен и червено цвекло
  • Оранжево-медна: моркови
  • Синьо-зелена: аспержи, както и някои видове хранителни бои
  • Лавандулово лилаво до индигово: хранителни бои

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови