Какво е това артериална хипертония?
В наши дни много от хората са изправени пред заплахата от артериална хипертония или познатото високо кръвно налягане. Най-често това става когато се достигне до определена възраст.
Но какво точно означава кръвно налягане и защо поддържането му в нормални граници е толкова важно?
Кръвното налягане представлява натискът, който кръвта оказва върху артериалните стени. Щом се повиши, на сърцето му се налага да работи по-усилено, което води до различни разстройства. Ако не обърнете навременно внимание на артериалната хипертония, с течение на времето тя би могла да доведе до необратими увреждаия на кръвоносните съдове и редица вътрешни органи.

Какви са симптомите на артериална хипертония?

Артериалната хипертония не случайно се нарича „мълчаливият убиец“, защото е в състояние да протича напълно безсимптомно, при това в продължение на дълги години. Според различни експертни мнения, всеки трети човек не предполага въобще, че има високо кръвно. По този начин, при липса на правилно лечение, болестта неусетно уврежда сърцето, кръвоносните съдове, мозъка и бъбреците. Артериалната хипертония повишава риска от инфаркт на миокарда 3-4 пъти, а от инсулт – 7 пъти.
Причини за появата на артериална хипертония

В повечето случаи те са неизвестни. Затова лекарите наричат това заболяване първична или основна хипертония.
Понякога бъбречните или надбъбречните заболявания могат да станат причина за появата на високо кръвно налягане и тази хипертония носи названието вторична или симптоматична.

Кой страда от хипертония?

До 45 години хипертонията се забелязва по-често при мъжете, отколкото при дамите. С възрастта това съотношение обаче се променя и след 65 години става точно обратното – жените боледуват по-често от мъжете. Рискът от хипертония се повишава също и ако някой от вашите роднини страда от нея.

Монева

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Монева

Най- нови