На всеки поне веднъж в живота се е случвало в ухото му да попадне вода. По принцип, ако нямате някакви други здравословни проблеми с този орган, това не е голяма беда. Опасното е, когато вече съществува някакво увреждане, защото тогава то може да прогресира.

Най-често причина за проблемите са патогенните организми, които се срещат в езерата и реките, като някои от тях, например Pseudomonas aeruginosa, може да доведе до много проблеми.

Какъв е правилният начин на действие, когато вода попадне в ухото ни?

Първо трябва веднага да подсушите внимателно с кърпа, като внимавате да не направите така, че капките да навлязат още по-навътре в канала. После наклонете главата си към рамото – първо в една, после в друга посока, като издърпате леко ушната мида, за да помогнете на водата да излезе по-лесно.

Ако не се получи по този начин, друга възможност е да си помогнете със сешоар, който да обере влагата, но трябва да внимавате и да придържате уреда на около 30 см разстояние от ухото си, като продължавате да издърпвате и ушната мида надолу.

Понякога обаче и този метод не помага, затова, не остава друго освен да се обърнете към лекар. Особено, ако започне възпаление, което ще познаете по повишената температура и болка.

В никакъв случай не се пробвайте да решите проблема с клечка за уши, защото само ще влошите състоянието. Не пипайте инфекцията и с ръце, защото ще провокирате разрастването й.

Монева

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Монева

Най- нови