Всеки от време на време се чувства стресиран, но когато стресът е хроничен, това може да има сериозни последици за здравето ви. Стресът може да увеличи риска от развитие на депресия и сърдечно-съдови заболявания, да повлияе отрицателно на имунната ви система. Стресът също може да остави следа върху лицето ви.

Какви следи оставя стреса по лицето ви?
Какви следи оставя стреса по лицето ви?

 

Хроничният стрес може да се прояви на лицето ви по два начина.

  • Първо, хормоните, които тялото ви отделя, когато почувствате стрес, могат да доведат до физиологични промени, които влияят негативно на кожата ви.
  • Второ, чувството на стрес също може да доведе до лоши навици като скърцане със зъби или прехапване на устните.

 

Акне

 

Когато се чувствате стресирани, тялото ви произвежда повече от хормона кортизол. Кортизолът кара част от мозъка ви, известна като хипоталамус, да произвежда хормон, наречен кортикотропин-освобождаващ хормон (CRH). Смята се, че CRH стимулира отделянето на секрет от мастните жлези Доверен източник около космените фоликули. Прекомерното производство на секрет от тези жлези може да запуши порите ви и да доведе до акне.

 

Стрес! Кои са 10-те сигнала, които ви предупреждават? >>>

 

Торбички под очите

 

Торбичките под очите се характеризират с подуване или подпухналост под клепачите. Те стават все по-чести с възрастта, тъй като поддържащите мускули около очите отслабват. Отпуснатата кожа, причинена от загуба на еластичност, също може да допринесе за торбичките за очи.

 

Стресът, причинен от лишаване от сън, увеличава признаците на стареене, като фини линии, намалена еластичност и неравномерна пигментация. Загубата на еластичност на кожата може също да допринесе за образуването на торбички под очите.

 

Добави описание

 

Суха кожа

 

Стресът може да нарушаи бариерната функция на кожата и тала да повлияе отрицателно на задържането на вода в кожата, което да доведе до изсушаването й.

 

Обриви

 

Стресът има потенциал да отслаби имунната ви система. Отслабената имунна система може да доведе до дисбаланс на бактериите в червата и кожата, известен като дисбиоза. Когато този дисбаланс се появи на кожата ви, това може да доведе до зачервяване или обрив.

 

Известно е, че стресът предизвиква или влошава няколко състояния, които могат да причинят обриви или възпалена кожа, като псориазис, екзема и контактен дерматит.

 

 

Бръчки

 

Стресът причинява промени в протеините, които са важни градивни елементи за кожата. Това намалява нейната еластичност, което пък води до появата на бръчки. Стресът може също да доведе до набраздяване на челото и образуване на бръчки в резултат от постоянно мръщене на лицето.

 

Зъбни проблеми

 

Стресът често води до състояния като бруксизъм (скърцане със зъби), което обаче с течение на времето трайно може да увреди зъбите ви. Други хора пък, подложени на стрес, редовно прехапват устните си, което води до изсушаването и напукването им, а също и образуването на кожички, които също, в резултат на стрес, редовно захапвате и дърпате.

 

 

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови