Заради строга диета, преумора, след прием на някои лекарства или като симптом на друго заболяване – промените в нивата на кръвната захар не са за подценяване. Вижте какви са страничните ефекти от ниската кръвна захар.

Какви са страничните ефекти от ниската кръвна захар?
 © iStock.com

Накратко за кръвната захар

Кръвната захар, наричана още глюкоза, играе ключова роля за цялостното здраве и правилното функциониране на всички системи в организма. Тя се абсорбира от кръвния поток и така спомага за безпроблемната работа на мозъка, сърцето, храносмилателната и нервната система.

Кръвната захар зарежда тялото с енергия и му дава сили да изпълнява задачите си. Когато кръвната захар падне под нормата (минимум 70 милиграма на децилитър), се говори за хипогликемия.

Дали нивата на кръвната захар са балансирани, може да се провери чрез кръвен тест за измерване на глюкозата.

 

Странични ефекти от ниска кръвна захар

Хормонални промени

Променените нива на кръвната захар често водят до хормални промени в организма, които предизвикват серия от усложнения и процеси. Ниската кръвна захар пречи на тялото да освобождава хормоните на стреса, но пък увеличава отделянето на адреналин, което води до повишено чувство за глад, треперене и усещане за напрежение.


РАЗБЕРЕТЕ Защо и как да регулирате кръвната захар


Ефект върху централната нервна система

Ниските нива на кръвната захар се отразяват пряко на работата на централната нервна система, затова са възможни странични ефекти като световъртежи, главоболия, чувство на замаяност, отпадналост, умора, липса на координация.

 

Учестен пулс

Учестеният пулс също може да е последица от ниска кръвна захар. Ако забележите, че все по-често сърдечният ритъм е над 90-100 удара в минута, тогава задължително трябва да си направите изследвания, сред които и такива за нивата на глюкоза. Учестеният пулс може да е опасен за здравето, тъй като при него сърцето не изпомпва достатъчно кръв към тялото.


ВИЖТЕ СЪЩО: Високият пулс – за какво да внимавате


Остро чувство на глад

Ниската кръвна захар може сериозно да обърка хранителния ви режим. Понижените нива на глюкоза водят до повишен апетит, внезапно и остро чувство на глад, промени при метаболитните процеси. В такива моменти тялото се нуждае от енергия, затова си търси източници, което пък обяснява освобождаването на хормона глюкагон, свързан с обмяната на веществата. Неговата роля е да замести храната и да отключи енергийните запаси на тялото.

 

Още странични ефекти от ниска кръвна захар:

  • влошаване на зрението
  • обилно потене
  • топли вълни
  • бледа кожа
  • изтръпване
  • сърбежи

За да повишити за момента кръвната захар, изпийте половин чаша плодов сок, изяжда 3-4 твърди шоколадови бонбона или хапнете 1с.л. мед.

17 храни за регулиране на кръвната захар

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови