Алоето отдавна е познато като много полезно растение. Неговата роля за поддържане здравето и красотата е огромна. Така например, известно е, че сокът от алое съдържа силни слабителни съединения. Знае се още, че  използването на гел от алое вера може да помогне за излекуване на изгаряния и ожулвания.

Разбира се, трябва да внимаваме с употребата, защото съществуват и странични ефекти.

Да видим кои са те:

Външното приложение на алое вера не е свързано със значителни странични ефекти.

Но за сметка на това, двугодишно изследване на пероралния прием на екстракт от листа от алое вера разкрива, че той не е безопасен. Учените са наблюдавали канцерогенна активност при изследваните мъжки и женски плъхове. В момента няма проучвания, които да потвърдят, дали тези данни са от значение за хората. Необходима е обаче допълнителна информация, затова е добре да се внимава с употребата на различни продукти на базата на алое вера.

Съществуват данни за неприятни странични реакции при перорална употреба на алое вера – спазми в стомаха и диария.

А диарията, причинена от слабителния ефект на алое вера при прием през устата, може да намали абсорбцията на много лекарства.

Хората с диабет, които използват лекарства за понижаване на захарта, също трябва да бъдат внимателни, ако приемат алое перорално. Предварителните изследвания показват, че алоето може да понижи кръвната глюкоза.

Има и няколко случая на остър хепатит, свързан с приема на алое вера през устата. Трябва да се отбележи обаче, че резултатите не са категорични.

Монева

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Монева

Най- нови