От древни времена източната народна медицина е прилагала неузрелите плодове на черницата като чудесно средство срещу диария, а зрелите – при ентероколит и гастрити.

Гаргара с настойка от узрели черници се използва също като отхрачващо, диуретично и леко слабително средство, а също и при заболявания като ангина, стоматит и хроничен тонзилит.

Съдържанието на желязо предопределя кръвотворното действие на черницата, която е прекрасно средство за справяне с анемии, дължащи се на дефицит на желязо.

Същевременно сок и сироп от черница се препоръчват и при смущения в сърдечната мускулатура /миокардиодистрофия/, атеросклероза, както и при нарушена обмяна на веществата.

Сок и чай от плодовете са с добър ефект при остри кашлици, бронхиална астма, бронхит, а също и при заболявания на бъбреците и хипертония.

От сока на черничевите плодове от древни времена се получава петмез /сварен и силно сгъстен след продължително изваряване сок, понякога с добавени към него парченца от тиква или други плодове/, който се прилага като добро средство при изтощение на устната лигавица.

Отвара или чай от черничеви листа може да се пие и като средство за понижаване на висока температура, както и е препоръчителен при кърмачки, тъй като повишава млечната секреция.

Стомашните колики също лесно могат да бъдат излекувани с отвара от листа или кора от дървото.

Монева

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *