Червата и цялостното здраве на човека са взаимосвързани. Грижейки се добре за своята храносмилателна система, човек автоматично полага грижи и за имунитета си. Силният имунитет от своя страна предполага по-добро здраве – нещо, което всички желаем.

Каква е връзката между чревното здраве и имунитета?
 © iStock

Цялото тяло е един съвършен организъм, който работи заедно, за да поддържа оптималната си форма. Има една неочаквана част от тялото, която играе специална роля в имунната функция и това са червата.

Каква точно е връзката между червата и имунитета?

Червата и имунната система на човек са силно преплетени – дотолкова, че 70% от имунитета се намира именно там. Над половината от нашата имунна система може да нарече храносмилателния тракт свой дом. Това прави поддържането на стомашно-чревното здраве критична част от поддържането на имунната функция.

В червата има тъкан, наречена чревно-асоциирана лимфоидна тъкан (GALT), където се намират всички имунни клетки. Бактериите в чревно-асоциираната лимфоидна тъкан са добрите чревни бактерии, които помагат на имунната система да разпознае нежеланите нашественици. За да протича оптимално този процес, червата трябва да са здрави. В GALT-тъканта има още и плазмени клетки, които помагат за производството на антитела. Както знаем, антителата спомагат укрепването на естествените защитни сили на тялото.

Добави описание

Как може да се грижите за чревното здраве?

  • Консумирайте пребиотични храни

Точно както тялото има нужда от здравословна храна, така и червата се нуждаят от правилната храна. Нейната функция е да подхранва добрите чревни бактерии. Пребиотичните храни са тези, на които трябва да заложите, за да поддържате здрави черва. Влакнести зеленчуци като лук, чесън, аспержи и броколи са добър пример за богати на пребиотици храни.

  • Приемайте и пробиотици

Добавянето на пробиотици е от ключово значение за поддържането на чревните бактерии и следователно на имунитета. Може да приемате проботици като добавка, както и да се стараете да консумирате повече пробиотични храни. Ферментиралите храни и напитки са чудесен източник на естествени пробиотици.

7 ферментирали храни, полезни за стомашно-чревния тракт

Добави описание

  • Давайте почивка на червата

Има причина периодичното гладуване и ограниченото във времето хранене да са толкова популярни. Всички клетки в тялото се нуждаят от почивка, включително и чревните. Помислете за най-подходящия за вас график, по който може да се храните и се уверете, че давате на червата си достатъчно време да преработят храната без да изпращате нова доза веднага след това.

Не яжте късно вечерта и по възможност приключвайте последното си хранене три часа преди лягане. Разбира се, ако сте много гладни, може да хапнете нещо много малко и полезно по-късно вечерта. Вслушването в тялото е най-важно, но все пак не забравяйте, че неговите сигнали са правилните, когато са в рамките на нормалното.

Прочетете още:

Що е то чревен микробиом и защо е важен за здравето?

7 хранителни вещества за здрави черва

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови