Йодът е елемент, който има изключително важна роля при обмяната на веществата.
Йодът и неговото значение за щитовидната жлеза
Йодът е неразделна част от тироксина. Става въпрос за хормона на щитовидната жлеза, като, на практика, цялото му количество, съдържащо се в човешкия организъм е концентрирано именно в тази жлеза.
Йодът благоприятства нормалната дейност на щитовидната жлеза, тъй като стимулира растежа и регулира базовата обмяна на веществата и телесната температура. Активирайки имунните сили на организма той помага за предпазването от заразни болести.
До какво води недостигът на йод в човешкия организъм?
Недостатъчното количество на йод в храната провокира значителното увеличаване на щитовидната жлеза и до появата на така наречената ендемична гуша. Много любопитен факт е, че някога древноримските мъже са считали жените, чиято гуша е увеличена, за по-привлекателни в сексуално отношение, без дори да подозират, че става дума за болестно състояние.
Недостигът на йод при кърмачетата е особено опасно, защото пряко влияе върху тяхното физическо, умствено и полово развитие. В наши дни това се предотвратява с добавяне на малки количества натриев йодид към готварската сол.
Кои плодове съдържат най-много йод?
Това са на първо място аронията, следвана от черешата и гроздето. Също така можете да си набавите допълнително йод и ако често похапвате круши, смокини, фурми, сливи, портокал, касис или хинап.

Монева

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Монева

Най- нови