Print

В очакване на Рождество Христово – един от най-светлите християнски празници ние тайничко шепнем своята молитва с надеждата да се сбъдне. Дните около 25-и декември са изпълнени със заряда на радостта, с очакването на чудеса, с порива към доброто. Това добро, към което всъщност трябва да се стремим целогодишно и постоянно. Затова в дните около Рождество Христово clinica. bg ще ви разкаже за децата, подпомогнати от “Българската Коледа”. Вижте сега срещата ни с 7 годишния Диман и майка му Станислава

Тихите води са най-дълбоки, гласи народна поговорка. Сетих се за нея, когато чух разказа за Дими. Той е само на 7, а вече има завидни умения на плувец. И нещо повече. В триметровия басейн той се чувства в своите води….тези, които често остават скрити за другите…И макар вътрешният му свят понякога да е загадка дори и за най-близките му, той е отворен към другите по свой начин – с желанието за игра, с детското си чистосърдечие, със сетивността си за чуждата болка, с готовността си пак да подаде ръка, дори, когато е отхвърлен. От Дими има какво да се учи. „Казват, че родители възпитават децата си, при нас е обратното”, сподели Станислава, майката на Диман, която ни разказа за него. На три годинки той е диагностициран с генерализирано разстройство на развитието, а по-късно с детски аутизъм. Диагнозата започва да се издава постепенно както на физическо, така и емоционално – психическо ниво.
„Спря да говори, да ме гледа в очите, да ме търси
aaa
и да играе с мен. Колкото и да се опитвахме да го измъкнем от това състояние, не можехме”, разказа Станислава. Започват и проблеми със съня – Диман не може и да спи, буди се в 2-3 часа полунощ и будува до сутринта, което е изключително вредно за крехкия му детски организъм, който има нужда от сън за своето развитие. След като научават за диагнозата аутизъм, детето започва да посещава логопед, специален педагог, родителите му предприемат всички добре известни стъпки за семействата в тяхното положение. Най-благоприятно влияние оказва барокамерата. Терапията представлява дишане на 100% кислород под налягане. Това води до рестарт на клетките, дава им се тласък на метохондриално ниво, за да могат да функционират правилно. Още след първите процедури детето подобрява очния контакт и започва да спи. Затова семейството на Диман получава подкрепа от страна на кампанията „Българската Коледа” за процедури с барокамера.
Родителите му кандидатстват за 4800 лв. за 120 посещения,
aaa
като е одобрената финансова подкрепа е в размер на 1300 лв. „Разбирам, че много деца имат нужда от помощ и съм благодарна, останалата част от сумата осигурихме с наши средства”, коментира майка му. Поддържайки терапията Дими започва да бележи напредък в говора. Като типично невербално дете от спектъра, той произнася само звуци – а, о. Постепенно обаче започва да заявява базови потребности – да казва кога е жаден и гладен. „Така знам, кога иска вода, а не се опитвам да гадая от какво има нужда, какво означава поведението му”, разказа Станислава. Надеждите на родителите на Дими са той да започне да им казва не само от какво има нужда в чисто битов план, а да споделя с тях кога е радостен и кога тъжен, как е минал денят му. „Той не може да изрази чувствата и емоциите си с думи”, сподели още майката.
Същевременно обаче Дими напредва и в социализацията,
aaaa
става по-комуникативен и отворен към света по свой начин, макар светът невинаги да го разбира. Така например той иска да играе с децата, но понеже не може да им го каже, ги дърпа за ръцете. Те обаче се плашат, мислейки си, че това е проява на агресия. На Дими не е чужда и проявата на съпричастност. „По време на една от процедурите с барокамера, виждайки възрастна жена с множествена склероза, той каза – „Мамо, баба ох”, с което всъщност споделя, че бабата я боли и той разбира това?”, каза майка му. За четиригодишния период откакто е поставена диагнозата досега Дими има напредък и на чисто интелектуално ниво. Той знае азбуката, числата, може да чете и пише. Обича математиката и английския. Училището му помага, а в лицето на директорката и класната учителка, Станислава среща истинска подкрепа. Благодарение на директорката аз не го оставих на индивидуална подготовка, тя категорично ме разубеди и това, че той учи с другите деца има огромна полза за социализацията му, разказа още майката. „За моя радост не знам как ще прозвучи, но детето ми не е типичният аутист. Той не е странял от хората, не ги търси, но и не страни от тях”, добави още тя.

Благодарение на учителката в масовото училище децата

го приемат, защото тя е намерила начин да им обясни защо Дими не е по цял ден на училище, защо не работи наравно с тях и защо майка му влиза с него в час. „Като типично хиперактивно дете от аутистичния спектър той има проблем с това да стои седнал. Засега сме успели да постигнем това, че когато е в клас и с мен, той сяда и работи. Но ако го оставя сам , няма да е така, ще търси децата да играе. Липсва му играта с децата. „Но класната е обяснила на съучениците му, че той не е страшен, децата го търсят, намират начин да играят с него, да го включат в тяхната игра под една или друга форма”, разказа Станислава. Не липсват и някои по-специални топли жестове, засвидетелстващи не просто разбиране, но и приемане и приобщаване. Така например дете от класа на Дими му изработило специална книжка за числата, които той толкова обича, за да може по-лесно да ги пише. „Това е невероятен жест от страна на семейството, защото децата разказвaт вкъщи, че имат различен съученик. Моето дете не може да разказва….

Майката е подкрепила начинанието на детето си, помогнала е

да направят книжка, за да може Дими да пише числа”, разказва още Станислава. Сърцето му обаче сякаш го тегли най-силно към водата, към плуването. Там той е щастлив, смел, дисциплиниран, спазващ правилата. Това дете, което не може да не изразява емоция, се гмурка в 3 метров басейн и плува по 800 метра. Именно тренировките по плуване оказват най-благоприятно влияние и върху социализацията. „Има норми на поведение как да се държиш в магазина, в ресторанта, в пощата, които са му далечни, но правилата в басейна спазва. Затова и често се опитвам да ги приложа и в други области от живота. Когато искам да му кажа да не пие от чашите на другите деца, се обръщам така – „Това е твоят коридор, плуваш само тук”, сподели майката. За много неща се борим, но залагаме малки цели за постигането им, добави тя. Съжалението е най-големият бич, неразбирането е следващият и невежеството е капката, сподели майката.

„Понякога се радвам на тези хора, защото те не знаят

какво е аутизъм, защото не са изживели болката, която аз изживявам всеки Божи ден. Имала съм случаи, когато майка си дърпа детето от моето и му казва – ела, за да не се заразиш. Аз я разбирам, защото и тя няма какво да каже на дъщеря си, не може да й го обясни. Тя казва той е болен, а детето идва и ме пита – „От какво е болен. Как да обясниш на 4 годишно дете какво е аутизъм и в какво се изразява, при положение, че детето ми отива, хваща я за ръка и иска да играе, прегръща я, целува я. Диман е добронамерен, ако го ударят няма да отвърне, а ще отиде и ще потърси същото дете, което го е наранило. Но съжалението е най-трудно за преглъщане”, сподели още Станислава. Особено тежко за нея е и чувството за безсилие. „Не мога да ви опиша болката на един родител, че детето му е болно и той не може да му помогне повече от това, което прави. Това е най-самоизяждащото”, сподели още Станислава.

Тя обаче е щастлива майка и всеки ден научава много

от детето си. „Помага ми да преодолявам себе си и да изляза от всякакъв стереотип. За много неща съм благодарна. Въпреки че му е отнето много, слава Богу Дими среща добрина в живота си – и сред медицинските екипи, и сред учителите, и сред децата “, сподели още тя. Станислава мечтае за хоро със снахата. „Моето обкръжение е основно от родители на такива деца и на празници си пожелаваме да се радваме на внуци, което само по себе си означава, че един ден децата ни ще са пълноценни мъже и жени и ще могат да имат семейства”, каза тя.

За Рождество Христово пък Дими най-вероятно ще получи пъзел, защото обича да реди, парчеце по парченце…”Може би обаче ще е най-доволен на още процедури с барокамерата”, каза майка му. Така стъпка по стъпка Дими ще продължи да реди парченцата на своя личен житейски пъзел.

Николов

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Николов

Най- нови