В днешното забързано и стресиращо ежедневие е по-важно от всякога да обърнем поглед навътре и да започнем да живеем по-осъзнато. Но как? Има ли рецепта? Не, но има някои малки промени, които да направите. С тяхна помощ ще преобразите мирогледа си и ще започнете да живеете по-осъзнато.

Искате ли да живеете по-осъзнато? 10 съвета, които да следвате!

1. Какво всъщност означава да живеeте по-осъзнато?

Осъзнатостта е различна и зависи от човека. Може да се обобщи като добра информираност – да разбирате себе си и околните по-добре. Осъзнатостта се крие в онова приятно и ненатрапчиво любопитство. Да гледате, да виждате, да наблюдавате, да се интересувате от дълбочината. Осъзнатостта е свързана с начина, по който говорите и слушате.

Как да се справите с неудобните емоции >>>

 

2. Променете гледната точка

Нямате влияние върху голяма част от събитията, което се случват. Това, което има значение, е как го възприемате. Гледната ви точка, перспективата към всеки един проблем е най-важна. Осъзнайте върху какво можете да въздействате и върху какво – не. Във всеки миг, в който искате да реагирате остро, притворете очи за миг и направете 3 дълбоки вдишвания и бавни издишвания. Успокойте ума и тялото си и тогава преценете дали си заслужава да се ядосвате.

6 начина да спрете да живеете в миналото >>>

 

3. Погледнете през очите на другия

Важно е не само как се отнасяте към себе си, но и към другите. Не съдете прибързано, не влизайте в спорове, без да се поставите преди това на мястото на другия. Направете го, макар и за няколко секунди. Това е по-трудно, отколкото звучи. Изисква се емпатия и силно способност за сдържане. Особено ако човекът отсреща е ядосан. Но дори в чуждия гняв може да откриете нещо за себе си, като се опитвате да разберете защо се е появил ядът.

 

4. Оценете красотата около себе си

Забелязвате ли как хората често се фокусират върху негативното, запомняйки го до най-дребните детайли? А колко рядко красивото им прави впечатление? За да живеете по-осъзнато, трябва да можете да спрете за миг, където и когато и да е, за да забележите нещо положително. Светът около нас е пълен с малки и големи късчета красота, стига да можете да ги видите.

Оценете красотата около себе си

 

5. Бъдете любезни към себе си и другите

Ако направите нещо мило за някого, това ви кара да се чувствате добре. Често, обаче, забравяте да покажете и на себе си, на ума и тялото си колко ги цените. Това може да постигнете с дребни здравословни ритуали у дома – кратка релаксация, масаж, ароматерапия. Покажете позитивизма си и към другите – отстъпете мястото си на опашката за възрастен човек, направете комплимент или изненадайте близък човек с жест на внимание; напишете бележка с позитивна мисъл и я закачете на таблото на входа, за да се усмихнат съседите ви, когато я прочетат. 

10 начина да станем по-добри хора >>>

 

6. Поработете върху умението си за общуване

За да живеете по-осъзнато, вие трябва да общувате добре с хората около себе си. В днешния забързан и напрегнат живот уменията за комуникация са все по-трудни за усвояване. Затова се научете да слушате, но и да питате. Чувайте думите, но и усещането, с което са натоварени. Не се плашете от разговорите, защото в тях ще научите много за другия, но и за себе си.

 

7. Научете се да балансирате емоциите

Живейте по-осъзнато, като се научите да контролирате емоциите си. Може да сравним живота с морето – има приливи и отливи, има бурни и спокойни дни. Умението да владеете емоциите си е ценно и ще ви помогне да гледате на ежедневието с нови очи. Това не означава да бягате от чувствата си, просто да не се оставяте да ви владеят. Това можете да постигнете с медитация, кратки релаксации и дихателни практики. Воденето на дневник също помага.

3 основни умения, които да усвоите, за да сте щастливи>>>

баланс

 

8. Бъдете устойчиви и приемайте

Животът ежедневно ви поднася предизвикателства. Затова психическата устойчивост е особено ценна. Но това е дълго пътуване, което започва с една важна стъпка – да разберете за кое си заслужава да се ядосвате, за кое – не. Когато у вас се надигнат гневни чувства, спрете за миг и премислете. В началото ще ви е трудно, но постепенно ще се превърне в естествена реакция и само след няколко седмици ще сте по-осъзнати и устойчиви. 

 

9. Поработете върху търпение си

Търпението е ценно качество и все по-рядко срещано, съгласни ли сте? Бързият и хаотичен живот ни принуждава да живеем с усещането, че все закъсняваме за някъде. За да го преодолеете, трябва отново да обърнете поглед навътре – кои ситуации ви напрягат и ви правят нетърпеливи. Можете ли да овладеете нервността си? Колкото по-често си задавате тези въпроси, толкова по-търпеливи ще станете с времето и ще осъзнаете, че нещата, за които наистина си заслужава да бързате, са много малко.

 

10. Отдайте се на практиките за осъзнатост

За да живеете по-осъзнато, трябва да се отдадете изцяло на практиките – всеки ден, без изключение. Ежедневната работа върху себе си ще ви помогне да сте тук и сега, не в изнервено състояние, не мислейки за вчера или утре, не отдавайки се на негативното. Осъзнаването ще ви помогне да разберете, че като човек, вие сте част от природата и света около себе си и имате ценна роля особено ако положите усилия да сте добри, грижовни и спокойни.

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови