София. Механизмът, гарантиращ предвидимост и устойчивост на бюджета, цели институцията – платец да изразходва толкова колкото разполага в бюджета. Това каза Ирена Бенева, началник отдел „Договаряне на отстъпки“ към НЗОК по време на семинар, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Въпреки положителния ефект на договарянето на отстъпки, на годишна база между 100 и 150 милиона притежатели, лишени от злоупотреба, бяха възстановили в бюджета на НЗОК. Институцията установи, че само тази мярка не може в значителна степен да посрещне все по-нарастващите разходи на НЗОК за лекарствени продукти, така че да се вместим в бюджетните средства.
При изчерпване на средствата НЗОК няма право да преустанови заплащането на лекарствени терапии, тъй като по този начин ще спре достъпа и на здравноосигурените лица, а нямаме право по закон да го правим. Всичко това доведе убеждението, че трябва да се въведе успоредна с договарянето на отстъпки финансова мярка. Това стана края на 2018 година в Закона за здравното осигуряване бе въведен механизъм, гарантиращ устойчивост на бюджета на НЗОК“, обясни тя.

Пенева добави, че това е конпесаторна мярка, прилагана при наличие на превишаване на съответните средства на здравноосигурително плащане на лекарствени продукти, определи в бюджета на НЗОК за съответната година.
„Механизмът е приложим спрямо всички лекарствени продукти, заплащани изцяло или частично от НЗОК. Това е основният принцип, който е установен от Закона за здравното осигуряване. Тази година бе въведено изключване от механизма на лекарствените продукти, получени от човешка плазма или човешка кръв. Това изключване е единствено за времето на извънредната епидемична обстановка, тъй като в света има дефицит на човешка кръв и плазма“, каза още тя. Пенева добави, че механизмът е приложим спрямо всички притежатели на разрешение за употреба на лекарствени продукти, финансирани от НЗОК.
„Функциите на механизма са да се спазва основният принцип институцията – платец да изразходва толкова колкото разполага в бюджета. Същността е притежателите за разрешение за употреба да възстановяват превишените средства от прилагането на механизма, като възстановяването в пълен размер на разходите на НЗОК за лекарствени продукти“, обясни още тя. Пенева заяви, че за 2021 година НЗОК е сключила договори с 172 притежатели на разрешение за употреба и добави, че няма притежатели, с които не са сключени договори.
Теодора ПАТРОНОВА

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови