София. На тези, които са получили първа доза от ваксината на “Астра Зенека”, трябва да им бъде поставена и втората доза с цел да бъде завършен ваксиналният курс. Това заяви в предаването “Още от деня” по БНТ проф. Илко Гетов, представител на България в Европейската агенция по лекарствата.

Той припомни, че Агенцията е предупредила, че не е препоръчителна ваксинацията с “Астра Зенека” на лица под 60 години поради “доказаната вероятна връзка” за поява на тромботични и тромбоцитопенични нежелани постваксинални реакции. “По всяка вероятност тези лица няма да могат да бъдат ваксинирани с “Астра Зенека”, посочи проф. Гетов.
“Тази ваксина не може да бъде изтеглена от страната, защото трябва да има решение на Европейската агенция по лекарствата”, категоричен беше проф. Илко Гетов. Той уточни, че може да има национално решение за някакъв специализиран подход.

Според него хората, на които е поставена първа доза от “Астра Зенека”, но се притесняват за втората, трябва да преценят своето състояние от гледна точка на това дали са имали някакви нежелани реакции.
“Ако са минали 14 дни след първата доза, не са имали никакъв проблем, моята препоръка е те да си се ваксинират с втора доза “Астра Зенека” с цел да бъде завършен цикълът на ваксиниране”, заяви д-р Гетов.

По думите му тестът за антитела не е показателен за изградения имунитет. Проф. Илко Гетов поясни, че първата доза играе ролята на фон, а втората доза е усилваща и тя създава крайния имунитет.

Въпреки че Германия и Франция са взели решение на хората под 60 години, на които им е поставена първа доза “Астра Зенека”, да се постави втора доза mRNA ваксина, г-р Гетов препоръча и втората доза да е като първата.
“Нямаме никакви научни доказателства за това, че комбинирането на тези два вида ваксини изгражда необходимия имунитет”, подчерта българският представител в Европейската агенция по лекарствата.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови