София. Изписаните от болница COVID пациенти могат да прекратят домашната си изолация на седмия ден при два отрицателни PCR теста, които трябва да бъдат направени в 2 последователни дни. Това става ясно от заповед № РД-01-610 от 22.10.2020 г. на министъра на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов.

Заповедта подлежи на обжалване в едномесечен срок от публикуването й на интернет страницата на Министерство на здравеопазването пред съответния административен съд по реда на Административнопроцесуалния кодекс.

В предишната заповед на министъра се предвиждаше след изписване от лечебно заведение за болнична помощ хората да се поставят на задължителна изолация в домашни условия за 14-дневен период с предписание на директора на съответната регионална здравна инспекция. Според неговите разпоредби на задължителна изолация и/или болнично лечение, по предложение на лекуващия лекар, подлежат следните потвърдени случаи на COVID-19: възрастни лица ≥ 60 г., в зависимост от клиничното протичане на заболяването; лица с придружаващи хронични заболявания и/или имунокомпрометиращи състояния, в зависимост от клиничното протичане на заболяването; лица с тежко клинично протичане като задух или затруднено дишане, поява на храчки или хемоптое; лица с невъзможност за изолация и лечение в домашни условия, независимо от клиничното протичане на заболяването. Такива се изписват от съответното лечебно заведение за болнична помощ след преценка на лекуващия лекар на състоянието на пациента, при клинично подобрение, в т.ч. намаляване на признаците на задух и кашлица, подобряване на лабораторните показатели, като с-реактивен протеин, феритин и лактат-дехидрогеназа, липсата на необходимост от кислородна терапия, липса на повишена телесна температура над > 37,8°C за 48 часа без употребата на антипиретици и възможност за последваща изолация в домашни условия и придържане към препоръчания режим на лечение.

Пълния текст на заповедта може да прочетете тук, а допълнението към нея тук.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови