Независимо дали имате проблеми с кръвното, има няколко неща, които със сигурност го повишават. Замислете дали не са нещо, което редовно правите, и дали не е време да престанете.

Изненадващи неща, които повишават кръвното ви налягане
 © istockphoto.com

 

 

Ядете много солено

 

Солта кара тялото ви да задържа вода, оказвайки допълнителен стрес върху сърцето и кръвоносните съдове. Ако от време на време си позволявате нещо по-солено, това не е проблем. Но ако редовно консумирате отровно солени храни, това със сигурност ще се отрази на кръвното ви налягане в дългосрочен план. 

 

Консумирате твърде много захар

 

Тя дори има по-негативен ефект от солта. Само консумирането на една безалкохолна напитка с добавена захар може да причини покачването на кръвното ви с 10-15 пункта. Ако често приемате добавени захари, това неминуемо ще създаде трайни проблеми с кръвното ви налягане.

 

 

Самотата

 

Може би наистина сте сами, а може и просто да се чувствате самотни, макар и заобиколени от приятели. Каквато и да е причината за самотата ви, тя доказано влияе негативно на кръвното ви налягане. 

 

Сънна апнея

 

Хората със сънна апнея имат по-висок шанс да получат високо кръвно налягане и други сърдечни проблеми. Когато дишането ви многократно се прекъсва, докато спите, нервната ви система отделя химикали, които повишават кръвното ви налягане. Освен това получавате по-малко кислород, което може да увреди стените на кръвоносните съдове и да затрудни тялото ви да регулира кръвното ви налягане.

 

Липсва ви калий

 

Вашите бъбреци се нуждаят от балансирано количество натрий и калий, за да поддържат правилното количество течност в кръвта. Така че, дори и да консумирате храни с ниско съдържание на сол, ако не не приемате продукти, богати на калий като плодове, зеленчуци, боб, риба, млечни продукти, пак ще забележите покачване на кръвното си налягане. 

 

 

 

Добави описание

 

Болка

 

Внезапна или остра болка активира нервната ви система и повишава кръвното ви налягане. Можете да видите този ефект, когато поставите едната си ръка в ледена вода или се убодете с игла. Ако страдате от постоянна болка, това може да е причина за високото ви кръвно. 

 

Билки

 

Някои билки имат странични ефекти като повишаване на кръвното налягане. Част от тях са гинко билоба, женшен, жълт кантарион, ефедра и др. 

 

 

Проблеми с щитовидната жлеза

 

Когато тази жлеза не произвежда достатъчно хормони, сърдечната честота се забавя и артериите ви стават по-малко еластични. Ниските хормонални нива също могат да повишат вашия “лош” холестерол – друго нещо, което може да втвърди артериите, а това може да увеличи налягането в. тях при преминаването на кръвта. Производството на твърде много хормони от щитовидната жлеза пък може да доведе до твърде учестено сърцебиене и движение на кръвта, което също да увеличи налягането в артериите. 

 

Не пикаете достатъчно често

 

Ако не посещавате тоалетната поне на 3 часа, това може да увеличи кръвното ви налягане с около 5-8 пункта. Рядкото уриниране е причина или от дехидратация или просто се стискате, но и в двата случая това не е здравословно. 

 

Добави описание

 

Нестероидни противовъзпалителни лекарства

 

Всички нестероидни противовъзпалителни лекарства, като аспирин и ибупрофен, могат да повишат кръвното ви – независимо дали сте здрави или вече имате високо кръвно налягане. 

 

Дехидратация

 

Когато клетките на тялото ви нямат достатъчно вода, кръвоносните ви съдове се стягат. Това се случва, защото мозъкът ви изпраща сигнал до хипофизната ви жлеза да освободи химикал, който ги свива. И вашите бъбреци отделят по-малко урина, за да задържат течността, която имате.

 

Противозачатъчни

 

Хапчетата, инжекциите и други средства за контрол на раждаемостта използват хормони, които стесняват кръвоносните съдове, така че е възможно кръвното ви налягане да се повиши. Това е по-вероятно да бъде проблем за жени, които са на възраст над 35 години, с наднормено тегло или пушачи.

 

Антидепресанти

 

Лекарства, които са насочени към мозъчни химикали като допамин, норепинефрин и серотонин могат да променят не само настроението ви, но и кръвното ви налягане. Така че внимавайте с приема на антидепресанти например. 

 

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови