София. УМБАЛ “Свети Георги” и Районната прокуратура в Пловдив започнаха обстойна проверка по случая с двамата починали COVID пациенти пред едно от отделенията на болницата. Видео, разпространено във „Фейсбук“, показа как двама мъже чакат пред сградата на новосформираното отделение за коронавирус в Клиниката по алергология на УМБАЛ “Свети Георги”. Единият – на кислородно дишане, а другият – легнал на стълбата. Те били пренасочени от Инфекциозната клиника към новосформираното отделение. Мъжът, седнал на тротоара с кислородна маска на устата, е Господин Господинов от село Брестник. До него е Любчо Лалев от Пловдив. Двамата били изпратени за долекуване. Няколко часа по-късно издъхват в Клиниката. От разказите на близките им става ясно, че болните са престояли пред отделението около 30-40 минути. Семействата обмислят да заведат дело срещу Министерството на здравеопазването.
Районната прокуратура се самосезира и по случая е образувана преписка, като проверката по нея е възложена на отдел „Икономическа полиция“ при ОДМВР – Пловдив. Наблюдаващият прокурор е дал указания за извършване на всички необходими действия за пълно изясняване на фактическата обстановка. Срокът за приключване на проверката е 15 дни.

Министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов коментира случая, като посочи, че е поискал да бъде направена проверка от Прокуратурата и допълни, че докато тя не приключи, няма да взима отношение по въпроса.
„Случващото се в Пловдив е върхът на айсберга, случват се такива неща, защото здравната система не е реформирана, но сега не е време за реформа. Реформите започнаха преди 20 години и не завършиха“, подчерта той.
Проф. Ангелов увери, че е готов да поеме политическата отговорност за проблемите в системата, ако те се докажат.
„Министърът носи политическата отговорност. Във всеки един момент съм готов да я понеса. Винаги и денонощно. Личната си отговорност като човек и ръководител съм свикнал да я нося дълго време назад в годините. Ще продължа да го правя. Ако трябва, още днес мога да си тръгна, ако считате, че проблемът е в министъра на здравеопазването или се окаже, че има проблем в системата. Няма никакъв проблем. Винаги съм носил отговорността от самото начало, когато съм застанал на позиция в Александровска болница“, допълни той.
По-късно министър Ангелов проведе работна среща с лекари и управители на болници в Пловдив, по време на която заяви, че държавата застава твърдо зад тях. На срещата бяха обсъдени организацията в болниците, апаратурата, кадровото обезпечаване, снабдяването с лекарства, консумативи и предпазни средства. Проф. д-р Ангелов декларира пълната си подкрепа към лекарите от пловдивските лечебни заведения и към Областния щаб. „Може да разчитате 100% на мен, във всяка ситуация ще проявя разбиране, но няма да проявя разбиране към липсата на човешко отношение към болните“, подчерта той.

Директорът на УМБАЛ „Свети Георги“ проф. Карен Джамбазов гарантира, че ако има виновни за смъртта на двамата пациенти, те ще понесат наказанията си.
„В деня на инцидента са хоспитализирани шестима пациенти. Първите трима са приети спешно, тъй като са били в по-тежко състояние. Двамата са останали да изчакат. Човекът с кислорода е бил вътре в линейката, по думите на шофьора. Чакали са от третия етаж да слязат и да го вземат на ръце, понеже там няма асансьор. Това отделение работи от 3-4 дни, има нужда от логистика, но това повече няма да се повтори“, посочи той.
Проф. Джамбазов се оплака от проблем с недостиг на кадрите, като посочи, че след разкриването на COVID отделението 2/3 от персонала е напуснал.
„Да се носи вина за смъртни случаи е много сложно. Един от пациентите е бил с бъбречна недостатъчност и на хемодиализа. Доколкото знам, дълго време не е бил на хемодиализа. Затова е приведен именно към това отделение. Той е починал в момент, когато е започнала хемодиализата от внезапен сърдечен арест. Вторият пациент е починал на следващата сутрин. И двамата пациенти са били значително увредени и с COVID инфекция“, обясни още директорът на УМБАЛ „Св. Георги“.
Той добави, че засега не се знае защо медиците са се забавили над 30 минути с приемането на пациентите, но увери, че проверката ще го изясни.
„Всеки ден нещата се променят. Ако се стигне до ново напускане на служители, ще прибегнем до практиката да командироваме служители от други структури на болницата“, добави Джамбазов.

Началникът на Клиниката по токсикология към УМБАЛ „Св. Георги“ д-р Янко Илиев гарантира, че в лечебното заведение се полагат максимални усилия за качественото обгрижване на пациентите. Той изтъкна, че хората му работят на максимума на силите си и посочи като основен проблем липсата на кадри.
„Една от лекарките ни е 71-годишна, работят хора с хронични заболявания. Тези хора, които са били на смяна, са работили с други болни пациенти. Даже доколкото разбрах, доктор Белев почти на гръб е пренесъл пациента догоре и е работил с него след това. Днес научих, че един от кадрите ни си е взел изкуствено болничен и ще напуска, няма вече да работи. Какво да направим в случая? Викаме хора извънредно, допълнително, колежката на 71 години всеки момент също ще напусне“, посочи началникът на Клиниката.

Председателят на ПГ на ГЕРБ и на Комисията по здравеопазването в Народното събрание д-р Даниела Дариткова коментира случая в ефира на национална телевизия. Тя заяви, че здравната система работи в режим на много високи обороти и изрази наденда да не се изтъкват само нелицеприятните примери. „Разбира се, трагично изглеждаха днес нещата от репортажа, но в същото време моите колеги се борят ежедневно и спасяват хиляди хора. Те работят денонощно и заслужават уважението и респекта, които им отдавахме в началото на здравната криза – тогава, когато не бяга особено натоварени“, допълни тя. Д-р Дариткова подчерта, че сега всички медици трябва да бъдат максимално мобилизирани и да спазват мерките, защото натоварването на системата трябва да бъде такова, че да може да се окаже помощ на всеки пациент.

Теодора ПАВЛОВА

© 2020 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови