Синдромът на компютърното зрение е по-скоро зрителна умора, отколкото заболяване.

В какво се изразява това състояние? Как се проявява? Какви предпазни мерки за очите са необходими при работа с компютър? На тези и още въпроси отговаря нашият редовен консултант оптометрист Ива Петканова, специалист, при когото на ден минават редица пациенти на преглед.

“Така нареченото компютърно зрение е термин въведен от Американската оптометрична асоциация още през 1998 г.  Всеизвестен факт е, че работата с компютър, взирането в екрана повишават напрежението в очите, човек прави по-малко мигателни движения”.

В опита ни да фокусираме по-добре изображението върху монитора, преуморяваме очите, защото постоянно свиваме и отпускаме очните мускули .

Мигането е важен физиологичен процес, при който клепачите помагат за хидратацията на очите и тяхното почистване от прах и микрочастици. При концентрация пред компютъра ние спираме да мигаме и в резултат на това се появява болка в очите, фотофобия, отслабване защитните функции на окото. Всичко това повишава риска от конюнктивит.

“Затова е важно да оставяте очите да почиват, да правим упражнения, да използвате изкуствени сълзи (те овлажняват и успокояват) и да приемаме витамини. Освен напрежение в очите, често пациенти идват с оплаквания като замъглено зрение, сухота в очите, главоболие” – допълва Ива Петканова.

Овлажняването се осигурява от слъзна ципа, която се образува върху окото от слъзната течност. Изтъняването на тази ципа или нейното нарушение води до изсъхване на роговицата, от което се получава усещането за раздразнение в окото.

Около 16 милиона души от населението на Земята са засегнати от синдрома на “сухото око”, в т.ч. над 20% от българите. Синдромът на сухото око се обостря през зимата заради студа. Това е състояние, свързано с намалена продукция или ускорено изпаряване на сълзите, както и от нарушена пропорция в съставките на слъзния филм. Нарича се още сух кератит и е свързан с недостатъчно овлажняване повърхността на очната ябълка със слъзна течност. Сухото око е състояние, предизвикано от промени в количеството или качеството на сълзите и води до сухота и дразнене в очите.

“По-д0бре да вземем ранни мерки и да избегнем усложнения. Българите подценяват този проблем и често идват при нас вече с тежки оплаквания. Неглижират се и условията, в които работим. Средата на работа трябва да е добре осветена, светлината да не е директно срещи нас, монитора да е на достатъчно разстояние (поне 60-90 см от очите) и подходяща височина (на нивото на очите или малко под), не трябва да напрягаме очите и с много дребен шрифт, яркостта фон и шрифт да е подходяща, без да се налага да полагаме усилия, за да фокусираме. И едно от най-важните неща е носенето на очила със защита от компютър. Не говоря за така грешното разбиране на антирефлекса, а така наречената синя защита (най-добре е защитата да е вложена в стъклата, а не само покритие). Умората, натоварването на очите, зачервяванията и раздразненията намаляват драстично. Надявам се хората да се вслушат в този съвет, защото очила с такава защита, могат да носят всички хора, независимо дали носят очила за корекция или не”.

Най-честите оплаквания при синдром на компютърното зрение са: 
Напрежение и умора на очите, сухота, парене, зачервяване, дразнене (усещането за песъчинки в очите), свръхчувствителност към светлината, замъглено виждане, двойно виждане, главоболие, затруднения при четене на дигитален текст (изкривени редове, “бягащи” букви и цифри по екрана), появата на ореоли около изображенията на монитора, затруднения при шофиране или нарушено нощно виждане след работа с компютър.

Ефикасни упражнения:
Американски учени разработиха уникален метод за тренировка на очите за хора, които работят активно с компютър и искат да запазят зрението си. Системата им се нарича “20-20-20-20”. Експертите препоръчват на всеки 20 минути погледът да се отмества от монитора и 20 секунди да се гледа в обекти, поставени на разстояние 20 фута (около 6 метра) от компютъра. За това време трябва да се мига най-малко 20 пъти. Ето и един простичък метод: затворете очите си с ръце, без да ги притискате и гледайте тъмнината една минута, като си поемате дълбоко въздух. А изплакването на очите със студена вода ще намали напрежението им и ще ги предпази от изсъхване.

Николов

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Николов

Най- нови