София. Когато коронавирусът отново настъпва, вместо заедно да мислим как да подобрим и облекчим живота на софиянци, единствената грижа на управляващите е градският транспорт, БСП не може да приеме такъв подход. Това каза за предаването „Софийска трибуна“ по Радио „Фокус“ Иван Таков – заместник-председател на групата на БСП в СОС и на Комисията по бюджет и финанси.

„С колегите от групата на БСП в СОС нямаше как да подкрепим сегашната актуализация на бюджета на София, както не подкрепихме и тази, която беше направена през април. Тогава управляващите съвсем взривиха и без това лошата вътрешноквартална инфраструктура, след като тогава отнеха над 8 милиона лева от разходите, планирани за нея. Във внесения сега доклад за актуализацията на бюджета не виждаме дори един ред за изпълнението на капиталовата програма. За пореден път управляващите вкарват чисто и просто една счетоводна сметка: намаляваме приходи-намаляваме разходи. Съгласен съм, че транспортът е един от най-потърпевшите от кризата отрасли, но виждаме, че във внесения доклад основната помощ е само за него. За пореден път тази година управляващите пропускат възможността да направят нещо добро за София и за гражданите“, обясни той, като припомни, че преди няколко месеца беше внесен доклад с 33 мерки за справяне с последиците от коронавируса. „До момента това, което виждаме от общия доклад за актуализация, общият размер на сумата, с която Столична община е помогнала, и то основно на бизнеса, е около 840 000 лева. Това е стойността на облекченията за наематели на общински нежилищни имоти и тротоарно право и това е всичко. Нямаше как да подкрепим такава актуализация. Ние имахме над 33 мерки, а до момента виждаме, че помощта е съвсем незначителна от страна на Столична община“, обясни той.

Според БСП в бюджета за следващата година, както винаги, приоритетни трябва да са здравната и образователната инфраструктура, които сериозно изостават. „Наред с това трябва да се обърне внимание и на вътрешнокварталната инфраструктура. Трябва да се търсят и спешни решения на проблема с паркирането в кварталите. Разбира се, един от най-сериозните проблеми пред София остава мръсният въздух, както и чистотата на града. Двете неща са тясно свързани. През ноември предстои да гледаме план-сметката по чистотата, парите по която всяка година се увеличават. За 2020 година планираните разходи са около 220 милиона, което е с около 70% повече отколкото преди 10 години. Да ви прави впечатления за последните 10 години градът да е станал по-чист? Не, не е. И всяка година Столична община събира с около 20 милиона такса смет повече, отколкото харчи за чистотата на града. С групата на БСП 2 поредни години предлагаме намаляване на таксата смет, за да има поне справедливост към столичани и техните средства от нея да отиват единствено и само по предназначение“, обясни Таков, като увери, че и тази година левицата ще изготви свои алтернативни предложения по Бюджет 2021 и по капиталовата програма. „За съжаление никога няма чуваемост от управляващото мнозинство. Точно поради тази причина всяка година се виждат сериозни неизпълнения по бюджета и най-вече по инвестиционната програма, която е инструментът за превръщането на София в модерна европейска столица. Това обаче няма как да стане, след като всяка година наблюдаваме, че неизпълнението на инвестиционната програма на Столична община варира с 200-250 милиона лева. Така нещата в града започват да изостават“, поясни Иван Таков, като заяви, че не разбира защо управляващите никога не искат да се вслушат в предложенията на опозицията, които по думите му много често са разумни. „Като гледаме отчета на касовото изпълнение всяка година винаги ми идва наум фразата: „Нали ви казахме?!“, добави той. Според заместник-председателя на групата на БСП в СОС вероятността за поредна година дебатите по бюджета да започват в последния момент е 100%.

Иван Таков коментира и състоянието на образователната инфраструктура в столицата. Според него материалната база в училищата не се използва оптимално. „Всяка година има училища, в които напливът от желаещи ученици е огромен, а същевременно има и такива, които едва се издържат, тъй като почти няма желаещи за тях. При метода „парите следват ученика“ винаги ще има огромни неравенства в образователната ни система и най-вече при средното образование. Така наистина големи училищни сгради, с голям капацитет за приемане на повече ученици, остават полупразни и започват да се отдават под наем, разбира се за училищни нужди. Столична община трябва да се опита максимално да изравни стандарта на материалните бази. Трябва да работим в посока най-доброто училище за всеки ученик да бъде това, което е най-близо до дома му“, обясни той.

Таков коментира и работата на Столичния общински съвет на фона на разпространяващия се коронавирус. „При новата вълна, която залива и столицата, онлайн заседанията са добър вариант, но пир нормализиране на обстановката ние от БСП ще настояваме заседанията да бъдат в залата на Столичния общински съвет“, заяви той.

Веселка ИВАНОВА

© 2020 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови