София. Подписахме анекс, с който поясняваме, че всичко, свързано с имунизацията на гражданите, е в цената, която плаща държавата. Това каза в интервю за предаването „Тази сутрин“ по БТВ председателят на БЛС доктор Иван Маджаров. „Едно е ясно – в условията на епидемия и извънредно положение държавата е длъжна да осигури безплатно всички мероприятия около тази пандемия и тя го направи. Друг е въпросът, че някои лечебни заведения не бяха разбрали това и сметнаха, че могат да си сложат цена на сертификатите за ваксини. Това се наблюдаваше в някои лечебни заведения за извънболнична помощ. Затова подписахме този анекс, с който поясняваме, че всичко, свързано с имунизацията на гражданите, е в цената, която плаща държавата. Надявам се да излезе решението в Държавен вестник днес. Това да ви поискат пари за сертификат е същото все едно да ви поискат пари за нещо, което е включено в основния пакет на Здравната каса. Трябва хората да се оплачат. За периода на извънредната обстановка, в която държавата покрива тези разходи, никой няма право да взима пари за сертификат“, заяви Маджаров.

„Винаги съм се придържал към това, че в НОЩ работят хора, които обработвам много данни, които са много повече от тези, с които разполагаме ние, и преценяват различни неща. Винаги е много по-добре да се вслушваме в това, което казват от щаба, отколкото да слушаме различни мнения от телевизията. Ако допуснем да има струпване на маса хора като на протест например, това е тотален крах на противоепидемичните мерки“, заяви той.

„Не бива да всяваме съмнения в решенията на НОЩ. Натоварването в болниците, системата за бърза помощ и при общопрактикуващите лекари е много голямо. Единственият континент, който не можа да се справи добре с кризата, е Европа. Видя се, че мерките, които се налагат в Европа, не действат. Ако една държава налага мерки и няма ефект, това означава, че някой не ги спазва“, каза още той.

„Натискът е такъв, какъвто се очакваше с британския щам, който е много по-заразен. Разкриват се нови легла и няма заведения, които да оказват съпротива. Решенията трябва да се обосновават със здравето на хората. Здравната система работи колкото може.
Моментът е дошъл и ние ще трябва да погледнем какво се случи в света за една година. Има добри примери и лоши примери, които показаха, че някои държави прилагат много тежки мерки, когато установят случи прилагат много тежък локдаун, докато установят, че няма как да тръгне оттам инфекцията. Това ще бъде начинът, по който ще трябва да се справяме“, заяви той.

„Три месеца, ако може някой да обясни защо пациент с доказана инфекция и с разгърната клинична картина на COVID пневмония и със сатурация под 50 трябва да бъде доказан с антифенен тест, за да бъде лекуван в болница. Вчера беше решен проблемът заедно с анекса за сертификата. Стигна се дотук с много писма от наша страна. Променя се оттук нататък, че ако сте болен с разгърната клинична картина, Здравната каса ще плати на болницата за лечението на този човек“, допълни той.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови