София. Настояваме да не се облекчават мерките преди празниците, защото не наблюдаваме намаляване на броя на заболелите в болниците. Това каза председателят на БЛС Иван Маджаров по време на брифинг в Министерството на здравеопазването, предаде репортер на Агенция “Фокус”.

„Споразумяхме се да има представител на извънболничната помощ в НОЩ за борба с COVID. Мнението на лекарския съюз по отношение прилагането на досега приетите мерките е това ,че ние настояваме да не се облекчават мерките преди празниците във връзка с това, че не наблюдаваме намаляване на броя на заболелите в болничните лечебни заведения, както и такива в интензивните отделения. За нас всякакво отхлабване на тези досега приложени мерки би било рисковано за здравната система веднага след новогодишните празници да изпаднем в още по-тежка ситуация”, подчерта той.

Маджаров доабви, че подкрепят решението антигенните текстове максимално бързо да се приравнят към PCR тестовете, защото това е от изключително значение за бързо идентифициране на болните или само носители и изолирането им.

“Предварителни прогнози при какво увеличение, при какъв брой заразени са неуместни в сегашната ситуация, защото през годината показаха, че практически са невалидни. Ако ви кажа 10 януари, ще сгреша. Ако кажа 30-ти януари, отново ще сгреша. Мисля, че вече ни стана ясно, че има ли необходимост от това да задържим темпа на запълване на болничните легла, особено на интензивните, ако не бяхме задържали темпа, който наблюдаваме в момента – не намаление, а само задържане на бройката на интензивните легла, качеството на здравеопазване неминуемо щеше да падне още повече, защото ние страдаме и от това, че не можем да лекуваме другите си пациенти и страдаме от това, че практически не можем да приемем повече. Трябва цялото обществено да разбере, че ако продължава да расте броят на заболели в болниците ще стигнем за онези случки, за които чувахме в Италия, в които трябва да вземеш решение на кого да спреш апарата, за да интубираш другия. Нека стиснем още малко зъби. Тази година ще бъдем заедно със семействата си в по-тесен кръг. Така бяхме и по Великден. Не бих се ангажирал с дата и срок, ще покажат цифрите. Засега действа оптимистично и обнадеждаващо фактът, че досега успяхме да задържим една бройка в болниците и намаля тази лавина, която заливаше болниците във всички области на страната”, добави той.

© 2020 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови