Учените съветват да ги отглеждате у дома, за да се предпазите от вируси и настинки.

Здравец

От древни времена е известно, че той има редица лечебни свойства. Особено така нареченият “ароматен здравец” или разновидността с лимонов мирис. Не само листата му излъчват прекрасен аромат, но и са отлична добавка към чая. Антивирусният ефект на етеричното масло от здравец активно се бори срещу грипните вируси и бактериалните инфекции и дава отличен оздравителен ефект при различни остри респираторни заболявания. Освен това здравецът облекчава депресията и подобрява съня.

Красула

Ако децата ви са склонни да боледуват често от настинки, поставете саксии с красула в детската стая. Това е къс храст от семейство Crassulaceae, познато още под наименованието „дърво на живота“. Листата и клонките му излъчват фитонциди, невидими за нас, но изключително вредни за вирусите и бактериите. Счита се, че 2-3 саксии с това растение в стаята ще намалят наличието на вируси с цели 80%. Освен това красулата се бори активно и с плесените.

Опунция

При грип и различни остри респираторни вирусни инфекции, бодливият кактус е отличен помощник. Той има общоукрепващ ефект, а също така засилва и защитните функции на организма, както и укрепва имунната система. Опунцията се е утвърдила като отличен природен антибиотик.

Евкалипт

Отглежданият в саксия евкалипт е декоративно бързорастящо дърво, чиито листа имат много силна миризма, тъй като съдържат огромно количество антибактериално етерично масло. Най-популярните и полезни стайни евкалиптови растения са евкалипт евкалипт лимон и така нареченият Eu. Linearis, който е с мирис на мента. Сложете растението на перваза на прозореца и освен, че ще се радвате на ароматните му свойства, ще се предпазите и от заболявания.

Монева

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *