София. „Зелените коридори“ за ваксинация в страната ще продължат да работят. Това стана ясно след заседание на Националния ваксинационен щаб.

На брифинг главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев заяви, че през тази седмица в страната ни ще има доставки от трите вида ваксини. Първата беше днес, като бяха доставени над 270 000 дози от препарата на „Пфайзер“. В сряда и четвъртък също се очакват доставки.

Каналите за имунизация са три – през общо практикуващите лекари, през информационната система за записване, както и чрез „зелените коридори“. По думите му всяко лечебно заведение само ще определя работното време според възможността и екипите, с които разполага. Доц. Кунчев поясни, че се очаква на сайта на Министерството на здравеопазването да се публикува пълен списък с пунктовете, където ще има „зелени коридори“.

Доц. Ангел Кунчев уточни, че системата на личните лекари, чрез която ще се прави заявка за количество ваксини, трябва да започне да действа от 17 май. „Личните лекари ще заявяват не само количествата по видове ваксини, но ден и час, в който ще ги получат, за да няма струпване“, поясни той.

Той съобщи, че в страната може да стартираме и 5-а фаза от ваксинационния план. По думите му тази фаза е по-специфична, като в нея се включват имунизации в затворите, в бежански центрове и в някои по-трудно достъпни групи.

Главният здравен държавен инспектор допълни, че се очаква промяна в кратката характеристика на ваксината на „Пфайзер“. Съхранението на дозите от препарата ще се промени, като се очаква да могат да издържат до 4 седмици в обикновен хладилник, а не седмица както е в момента. Друга очаквана промяна е и флаконите да разредени и готови за употреба. Доц. Кунчев поясни, че се очаква да бъде разрешено и прилагането на ваксините на „Пфайзер“ и „Модерна“ при деца над 12-годишна възраст. „В момента текат клинични изпитания и за деца над 6-години. Предполагам, че в следващите два месеца и за двете ваксини това ще бъде факт“, заяви доц. Кунчев.

Според него количествата ваксини ще бъдат повече от желаещите в цяла Европа. „Вероятно така и трябва да бъде, за да не поемаме другия риск – да не ни достигат“, коментира доц. Кунчев. „Притесняваме резултатът през 10-дневните празници. Тенденцията на намаляване на хоспитализираните спря, а от два дни има увеличение. Възможно е това да се дължи на натрупване, защото хората мразят да ходят на лекари по време на празници“, добави той.

Доц. Кунчев заяви, че хората, ваксинирани с „АстраЗенека“, на които им предстои поставяне на втора доза, при желание могат да си поставят препарата на „Пфайзер“, но 95% от тях избират отново оксфордската.

Мариела ЧЕПЕЛОВА

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови