Къдравото листно зеле/Лободата  е отличен източник на витамини C, E, и A (под формата на бета-каротин), както и на минералите манган и цинк, и е много полезно, защото е богато на антиоксиданти и спомага за противовъзпалителните процеси в тялото. Растението е част от семейство лободови, като цвеклото и спанака.

Както беше съобщено от фондацията на Джордж Мателиян:

„Обхватът на фитонутриенти в къдравото зеле е още по-голям, отколкото учените смятаха първоначално, докато говорим, в този момент, три дузини антиоксидантни фитонутриенти биват идентифицирани в къдравото зеле, включително беталаини (бетацианини, както и бетаксантини) и епоксидни ксантофили. Много от тези антиоксидантни фитонутриенти придават на къдравото зеле специфичните цветове, в които са оцветени корените, стъблата и листните му вени.“

Пигментите беталини в къдравото зеле (които се намират също и в цвеклото) подпомагат т.нар. втора фаза от процеса на детоксикация в тялото или когато разградените токсини се свързват с други молекули, за да може тялото да се освободи от тях. Къдравото зеле съдържа също важни хранителни вещества, като магнезий и витамин K1 в големи количества, които помагат за здравината на костите.

В допълнение, то съдържа флавоноид наречен сирингова киселина, която е възможно да повлияе благоприятно на регулацията на кръвната захар и други, при хората с диабет, както и кемпферола, флавонол, който може да помогне при борба с рака и да намали риска от хронични заболявания, включително и сърдечно-съдовите.

Николов

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Николов

Най- нови