София. Здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов обяви, че COVID-19 отстъпва и противоепидемичните мерки дават резултат. На работно съвещание при премиера Бойко Борисов беше докладвано още, че в страната вече няма области в червената зона на заболеваемост. Проф. Ангелов отчете и тенденция на намаляване на използваемостта на болничните легла в COVID структурите в страната.
„Болестта отстъпва пред усилията на всички онези, които от началото през месец март са рамо до рамо в лечебните заведения, в линейките, в РЗИ, в домовете за възрастни хора, навсякъде в страната, които не се отказаха и благодарение на чиито усилия, ние днес стоим тук на тази маса. Благодаря на всички. Само заедно и с постоянство ще успеем да отвоюваме победата срещу COVID-19“, посочи той.

Здравният министър отечете, че излекуваните пациенти за изминалите 7 дни са 16 000, като за последните 4 дни – 8500, и добави, че заболелите са почти наполовина по-малко в сравнение с излекуваните.

На съвещанието при министър-председателя беше дадено уверение, че е създадена организация за стартиране на ваксинацията срещу COVID-19, която ще започне на 27 декември в София, Пловдив и Бургас, а от следващия ден ще се разшири и в останалите областни центрове. Ваксинацията ще бъде доброволна и безплатна и ще стартира с министъра на здравеопазването, директорите на болниците и работещите на първа линия лекари и медицински специалисти.

Началникът на Военномедицинска академия (ВМА) и председател на Националния оперативен щаб генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски увери, че ваксината на Pfizer-BioNTech е безопасна и ефективна.
„В първата група, съобразно бройките, които се полагат за ВМА, не се прави разлика между лекари, медицински сестри и санитари. И от трите групи има включени в списъците. Друг е принципът на решение. Това са хората, които работят на първа линия. Клиниките, които не работят на първа линия, засега са на standby и изчакват останалото количество. Приоритет са колегите, които работят на първа линия. Това са 10 клиники във ВМА. Имаме много колеги, които са прекарали заболяването – те също изчакват“, допълни той.

Проф. Костадин Ангелов докладва ситуацията в България, като изтъкна, че към настоящия момент по показателя 14-дневна заболеваемост страната ни е на 17-място по заболеваемост в ЕС и Европейското икономическо пространство и на трето място по смъртност.
По отношение на ваксините изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов посочи, че след като Европейската агенция по лекарствата даде положително становище и ЕК разреши употребата на първата ваксина, ваксините са изпратени към всички европейски държави. В България доставката се очаква да бъде на 26 декември и на 27 декември да започне ваксинацията. Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев посочи, че допълнително още в началото на януари очакваме значителни количества, над 60 000 дози, така че много бързо да се увеличи броят на хората, които ще бъдат имунизирани.
Теодора ПАВЛОВА

© 2020 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови