София. Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов посети Инфекциозна болница и разположения на територията ѝ координационен център, за да провери създадената организация за работа на двете структури.
Министър Ангелов посочи, че 2/3 от капацитета на Инфекциозна болница е зает с пациенти с коронавирус.
„Разгледахме болницата, организационния процес и координационния център в Инфекциозна болница. В момента общият капацитет на болницата е 120 легла, има настанени 78 пациенти на 80 легла, разкрити за COVID пациенти. 2/3 от капацитета на болницата е зает с пациенти от COVID. Професор Червенякова пое ангажимент, че ще увеличи леглата с още 10 на втория етаж, като направи бързо козметични ремонти, за да се случи това нещо. Колегите в болницата са на работните си места, работят, пациентите са в стабилно състояние“ каза още той.

Той обясни, че се обсъждат нови мерки относно училищата, „зелените коридори“ и всички заведения в страната.
Министърът обясни, че всички училища на територията на България, които са достигнали 20% на заболеваемост на ученици със симптоми на COVID, ще бъдат изведени в електронна страна, независимо от степента на обучение на учениците. Министър Ангелов посочи, че това ще се случи до четвъртък.
„Във висшите училища ще продължат да обучават студентите дистанционно, с изключение на тези студенти, при които това е практически невъзможно да се случи – медицински университети и други, където имат практически занятия“, каза още той.

По отношение на „зелените коридори“ министърът на здравеопазването обясни, че се обсъжда в кои часове да се осъществяват и дали към коридорите да бъдат присъединени пациенти, които са с хронични заболявания.
Министър Ангелов подчерта, че се обсъжда нощните заведения в страната да останат затворени до края на ноември, а за останалите да се въведе еднакъв вечерен час за цялата страна.
„Другото решение, което ще въведем, е, децата, които не ходят на училище и другите, които държат да посещават големи търговски обекти от тип мол, да бъдат задължително с придружител – това са техните родители“, посочи още министър Ангелов.

Той обясни, че се обсъжда и възможността бързите антигенни тестове да бъдат считани за алтернатива на PCR тестовете. “Очаквам до дни експертите да кажат с каква специфичност, чувствителност, над какъв процент бързите антигенни тестове ще могат да станат алтернатива на PCR-ите. Очакваме да кажат и дали резултати от тях, при наличие на симптоми, могат да бъдат считани за алтернатива на PCR. Да разберем дали попадат в информационната система и могат да служат за база, върху която ние да извършваме изолацията и карантинирането на гражданите с каква специфичност“, посочи министът Ангелов.

Костадин Ангелов обясни още, че е доказано, че след десетия ден от карантината на пациент с коронавирус, той вече не е заразен и опасен.
„Много ясно е разписано в заповедта – ако човек, в рамките на тези 14 дни, няма новопоявили се симптоми – температура, кашлица, задух, описани са, липса на обоняние, тогава той автоматично се връща на работното си място. Защото е доказано, че след 10-ия ден пациентите не са заразни. Има вероятност, в която може да се позитивира PCR тест след 10 ден, но пациентът не е заразен и опасен към околните“, посочи още той.
Министърът на здравеопазването подчерта, че е важно всеки лекар да се включи в борбата с коронавирус. Той съобщи, че доц. Мангъров е поел ангажимент да бъде началник на клиниката, в която се лекуват всички пациенти с коронавирус.

Той обясни, че цялата организация, която се опитват да създадат, не може да случи без подкрепата на гражданите.
„Казваме, че на фургоните в лечебните заведения, които са изнесени пред тях, трябва да ходят хора, които имат симптоми. По данни на лечебните заведения от сутринта около 40-45 % от потърсилите изследвания от тези фургони нямат симптоми. Просто отиват там, за да се изследват“, посочи той.

Министър Ангелов каза, че ще провери всички лечебни заведения, чиито директори казват, че нямат достъп до информационната система, като подчерта, че не може да приеме и разбере това.

Той обясни, че цялата организация, която се опитват да създадат, не може да случи без подкрепата на гражданите.
„Казваме, че на фургоните в лечебните заведения, които са изнесени пред тях, трябва да ходят хора, които имат симптоми. По данни на лечебните заведения от сутринта около 40-45 % от потърсилите изследвания от тези фургони нямат симптоми. Просто отиват там, за да се изследват“, посочи той.

© 2020 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови