София. Здравните власти излязоха с 5 решения за ваксинираните с първа доза на „АстраЗенека“. Това стана ясно на пресконференция след проведено заседание на Националния ваксинационен щаб.
Първо – ваксината няма да се прилага при жени под 60-годишна възраст с повишен риск от тромбози и/или анамнеза за тромбоцитопения. Второ – всички лица, получили първа доза от ваксината на „АстраЗенека“, които не са проявили сериозни нежелани лекарствени реакции, могат да се имунизират с втора доза от същата ваксина. Трето – лицата, които са ваксинирани с първа доза на ваксината на „АстраЗенека“ и не желаят да получат втора доза от същата ваксина, могат да получат доза от ваксината на „Пфайзер“ не по-рано от 84 дни след първата доза на „АстраЗенека, тогава имунизацията се счита за завършена. Четвърто – при лица, заболели от COVID-19 след прилагане на първа доза от ваксините с двудозов режим на имунизация, втората доза ваксина се поставя не по-рано от 6 месецa след лабораторно потвърждаване на диагнозата. Пето – преболедували от COVID-19 могат да се ваксинират с пълна имунизационна схема не по-рано от 3 месеца след лабораторно потвърждаване на диагнозата.

Здравният министър в оставка проф. Костадин Ангелов заяви, че все още няма клинични проучвания за комбинирането на дози от различните ваксини. По думите му процесът на имунизацията трябва да бъде завършен по някакъв начин. Той уточни, че няма данни на ниво ЕС за тромбози след втора доза на „АстраЗенека“.

Здравният министър в оставка поясни, че на хората, които са останали само с една доза, няма да им бъде издаден сертификат за ваксинация. По думите му цикълът се счита за завършен, когато са получени две дози ваксината.
„Ще направим такава организация, че хората да получат вторите дози там, където са били поставени първите. Няма как хората да си запишат час в електронния регистър за втора доза. Знаем кога са поставени дозите и на тези дати ще се осигурят съответните дози ваксини”, отбеляза проф. Ангелов.

По думите му има готовност през май да се възстанови работата на „зелените коридори”. „За всеки ден през месец май ще има възможност да се правят по 50 хиляди дози дневно, тъй като пристигат около 1,5 млн. ваксини. А за месец юни могат да се правят по 55 хил. дози на ден, което ще позволи „зелени коридори“ отново“, коментира той.

Проф. Мариана Мурджева, главен координатор на Експертния съвет по клинична имунология допълни, че имунизирането с две различни ваксини цели получаване на един и същ имунен отговор – образуване на антитела и образуване на имунокомпетентни клетки срещу вируса. Тя уточни, че смесването на ваксини ще бъде безпрецедентна ситуация за няколко страни в Европа. „Имаме ли друг избор за тези лица, които са ваксинирани с 1 доза на „АстраЗенека“ и не желаят да получат втора? Единственият начин да се завърши имунизацията при такива лица е да се предложи втора ваксина, както са направили страни като Германия и Франция“, обясни тя.

На въпрос дали ще има ново разхлабване или затягане на мерките, главният здравен държавен инспектор доц. Ангел Кунчев поясни: „До края на предварително обявените мерки има още 10 дни“. По думите му са възможни движения и в двете посоки – или да вървим по график на разхлабване, или то да бъде отложено.

Мариела ЧЕПЕЛОВА

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови