София. Здравните власти разхлабват още противоепидемични мерки. Определени сектори остават приоритет на държавата – образованието, културата, спорта и здравеопазването. Това стана ясно на брифинг на здравният министър в оставка проф. Костадин Ангелов и главният здравен държавен инспектор доц. Ангел Кунчев.

От 24 април ще бъдат отворени езиковите и образователни центрове, като трябва да се спазват въведените противоепидемичните мерки – спазване на физическа дистанция от най-малко 1,5 м., носене на защитни маски, хигиена на ръцете, редовно проветряване и дезинфекция.
От утре ще се допуска и публика на стадионите, при 30% от капацитета на съоръженията, като не трябва да се допускат повече от 1000 души в сектор.

Ще бъде увеличен броят на класовете, които могат да присъстват в училище, това ще стане след 10 май, тъй като извънредната епидемична обстановка не е удължена и не позволява нормативно да бъде издадена такава заповед.

Във връзка с летния сезон, здравните власти са решили у нас да се влиза по три начина – с ваксинационен сертификат, отрицателен PCR/антигенен тетст или с документ за преболедуване на COVID-19.

По време на брифинга проф. Ангелов уточни, че са изпратени препоръки към Българската православна църква за Лазаровден и Цветница. Здравните власти обръщат внимание на задължителното спазване на физическа дистанция от 1,5 м; носене на маска, която да покрива носа и устата, с изключение на свещенослужителите; осигуряване на дезинфектант, почистване на повърхностите; проветряване; регулиране на лицата, които посещават храмовете; обособяване на входни и изходни коридори и намаляване на времетраенето на службите. „Вярващите да не докосват и целуват и иконите. За върбовите клонки бяхме уверени, че те ще се раздават извън църквите на хората“, каза още той.

Доц. Ангел Кунчев отчете, че четвърта поредна седмица се наблюдава намаляване на новозаболелите. „Заболеваемостта е под 500 на 100 000, а от вчера и под 400. Във Видин и Разград е под 300 на 100 000. Великденските празници, освен че са хубави и очаквани, могат да доведат до промяна в тенденцията за намаляване на заболеваемостта“, коментира той.
Доц. Кунчев призова хората да ограничат посещенията в храма, като поясни, че има много други начини, с които празникът да се почете.

Мариела ЧЕПЕЛОВА

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови