София. Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев предлага нови и по-строги мерки в борбата срещу разпространението на COVID-19. Сред тях са ограничаване на работата не само на нощните, а на всички заведения до 22.00 или 23.00 ч.
„Очевидно е, че ще трябва да удължим мерките и след 12 ноември, когато свършва действието на сега действащата заповед на здравния министър, като всички предвидени мерки трябва да останат минимум до края на ноември, а най-вероятно, ако така се развиват нещата, и за по-дълъг период. Мисля, че е време да помислим за ограничаване на работата и на заведенията, които не затворихме досега. Това са различните, предлагащи храна: ресторанти, кафетерии и т.н.“, посочи Кунчев.
Промените ще засегнат и учениците и пенсионерите. Препоръчва се дистанционно обучение от 5. до 12. клас, а за по-малките ученици – спиране на извънкласните дейности. Ще се върне и „зеленият коридор“, в който в интервала между 08.00 и 10.00 ч. в магазините ще могат да пазаруват само хора над 65-годишна възраст. Друго предложение, което доц. Кунчев обяви, е ограничаването на присъствената работа в офисите до максимум 50 %.
„За медицинския персонал, определен като контактен на коронавирус, следва да не се прилага 10-дневна карантина и да останат на работа след отрицателен PCR тест, направен минимум на третия ден след контакта, което намалява риска от предаване на заразата в много голяма степен, а и ни осигурява възможност да ползваме този персонал, от който се нуждаем“, добави още главният държавен инспектор като част от предложенията си.
Доц. Кунчев призова Народното събрание да даде правомощия на министъра на здравеопазването в условията на извънредна епидемична обстановка да командирова медицински специалисти от различни лечебни заведения.
„В момента цялата тежест се поема от болничната помощ. Време е колегите от доболничния сектор, които никак не са малко, да се включват в тази борба, за да бъде малко по-равномерно натоварването и здравната система да се справи“, каза още той.
Въпреки това, по думите му, за момента не се налага да се командирова медицински персонал.
Министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов коментира предложенията, като обясни, че повечето от мерките вече се прилагат в голяма част от страната.
„Трябва да съобразим всяко едно решение. Отговорността е на правителството в лицето на неговия министър-председател, в лицето на министъра на здравеопазването. Всяка мярка трябва да е приложима, добре обмислена и да може да бъде контролирана, да се спазва и разбира от българските граждани, за да доведе до медицински резултат. В противен случай, мерките остават на хартия, а резултатът е нулев“, допълни той.

Теодора ПАВЛОВА

© 2020 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови