София. Въпреки ниския индекс на строгост на мерките, в страната ни се наблюдава сериозен спад в нивото на заболяемост. За последните 14 дни отчитаме заболяемост под 100 души на 100 хил. население, като в червената зона (с над 120 заболели на 100 хил. души население) остават областите Враца, Плевен и Кюстендил. Това нарежда България на 27-о място по заболяемост в Европейския съюз“. Информацията съобщи министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на редовния брифинг за противоепидемичните мерки и разпространението на COVID-19 у нас.

Министърът подчерта, че се запазва се тенденцията за по-голям брой излекувани от заразени. По думите му се намираме в края сме на една противоречива седмица – от една страна, мерките дават резултат и трябва да сме доволни от постигнатото, от друга страна, българските граждани си искат живота от преди и търпението им започва да се изчерпва. „Но нека се върнем в нормалния си живот здрави“, заяви Ангелов.

Здравният министър съобщи още, че до момента с бързи антигенни тестове са изследвани 3726 души непедагогически персонал и 12 232-ма учители. От тях положителни за коронавирусната инфекция са 26 педагози, или 0,21% и 11 души – помощен персонал, или 0,29%.

По отношение на ваксините и изпълнението на Националния ваксинационен план Изпълнителният директор на ИАЛ Богдан Кирилов коментира, че до края на март България очаква около 800 хил. дози, след като и Оксфордската ваксина бъде одобрена от европейския лекарствен регулатор. Като при спазване на графика за доставки до края на юни имунизирани могат да бъдат над 2,5 млн. българи.

Във връзка с организацията на предстоящите парламентарни избори в условията на COVID-19 министър Костадин Ангелов обясни, че членовете на секционни избирателни комисии, изразили желание да бъдат имунизирани, ще бъдат включени в трета фаза на Националния ваксинационен план. „Разполагаме с достатъчно време за имунизацията, така че при всеки да бъде постигнат ефективен имунитет“, допълни той. Здравният министър уточни, че е готов т.н. протокол за провеждане на изборите, касаещ здравната част. По думите му предстоят последни обсъждания и представяне пред междуведомствената комисия. Министър Ангелов поясни, че на всички близо 70 000 членове на СИК и РИК здравните власти ще предоставят необходимите лични предпазни средства, в това число маски с висока защита, дезинфектанти и всичко необходимо. „
Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев коментира, че основните усилия на властите ще бъдат насочени към членовете на подвижните избирателни комисии, защото те директно ще контактуват с гражданите, поставени на домашно лечение, под изолация и под карантина.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови