София. Здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов отчете „изключително положителни данни като резултат от въведените противоепидемични мерки“.
„На седмична база прави впечатлението, че броят на излекуваните като трайна тенденция е двойно по-голям от броя на новозаболелите“, подчерта той.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев съобщи, че за първи път в страната има 3 области, които са слезли под границата от 120 заболели на 100 000 души. Това са Кърджали, Разград и Габрово. С най-висока заболяемост в момента са Враца, Русе и Варна.

Министър Ангелов даде информация и за ваксинираните български граждани. До момента техният брой е 7 913.
“Ръководството на съсловните организации не е ваксинирано цялото. Единственият ваксиниран беше д-р Маджаров, за да дадем знак към всички български лекари и граждани по отношение на безопасността и ефективността на ваксината и нашето доверие, което имаме към нея. По отношение на ваксинираните групи – 55,39% са ваксинираните лекари, 20,4 са професионалистите по здравни грижи, помощен персонал – 15,1 % и други – 8,9% . От тях 40,76% са мъже, 59,24% за жени”, отчете той.
Проф. Ангелов съобщи, че до края на седмицата ще бъде пуснато мобилното приложение, което ще бъде част от информационната COVID система. Той посочи, че в него ще има секция с въпроси и отговори и обясни, че целта е българските лекари да бъдат информирани първи.

Изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата маг. фарм. Богдан Кирилов обясни по какво се различават ваксините на Moderna и Pfizer/BioNTech. По думите му те действат по сходен механизъм, а различието е в начина на съхранение.
„Вчера Европейският съюз издаде разрешение за употреба на ваксината на производителя „Модерна“, след положителното становище на Европейската агенция по лекарствата. Тя, подобно на първата ваксина, е РНК ваксина със сходен механизъм на действие. Има разлики по отношение на съхранението – при минус 20 градуса се съхранява, като влиза в границите минус 15, минус 25 градуса“, уточни той.

Теодора ПАВЛОВА

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови