София. Тъй като заетостта на леглата не е дифузно увеличена в цялата страна, а само в определени области, където заболеваемостта е различно увеличена, обсъждаме на ниво Национален оперативен щаб и Министерство на здравеопазването прилагането на локален подход за противоепидемични мерки и овладяване на епидемията в тези места. Това заяви министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов по време на традиционния за четвъртък брифинг.

Той отбеляза, че на национална база заетостта на леглата за неусложнени пациенти с коронавирус е 48%, а на интензивните – 57%. По думите му в последните 14 дни се наблюдава тенденция за плавно покачване на числата както на заболеваемостта, така и на заетостта на лечебните заведения. Здравният министър обясни ситуацията с циркулирането на новия „британски щам“ на COVID-19.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев предупреди и за други варианти на коронавируса, които могат да се окажат заплаха.
„14-дневната заболеваемост върви нагоре, въпросът е докъде ще стигне тя. Това вече е нещо, което зависи почти изцяло от нашето поведение. Да, наясно сме, че основната причина за това е наличието на британския вариант на вируса, който продължава да расте процентно във всички проби в Европа. Наясно сме и с друго – че след него идва южноафриканският вариант. След него идва бразилският вариант. В момента има изключително неприятни съобщения за нигерийския вариант“, алармира той.

По въпроса за темпа на ваксинация в България проф. Красимир Гигов обобщи, че общият брой на ваксинираните е 268 080, а втора игла са получили 41 000 души.
„Към момента по структура служители, участващи във функционирането на основни за обществения живот дейности, са около 30 000, педагогически специалисти – 27 000, лекари – 26 000, специалисти по здравни грижи – 16 000, лица, пряко ангажирани с организацията и провеждането на парламентарните избори – 11 000 “, отечете Гигов.

Той припомни, че и общопрактикуващите лекари взимат голямо участие във ваксинационния процес, като посочи, че имунизираните от тях към момента са 45 000 души. По думите на здравния министър възрастните хора най-трудно се убеждават да се имунизират и това е проблем.

Директорът на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ проф. Асен Балтов от своя страна посочи, че до 10 март е срокът, в който на членовете на РИК и СИК трябва да бъде поставена първа доза от ваксината. Тя ще е на фирмата Pfizer.
„Техният срок за втората ваксинация е 21 дена и е важно и втората игла да бъде направена преди деня на изборите“, обясни той.

Директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) Богдан Кирилов посочи, че днес се очаква Европейската агенция по лекарствата да публикува информация за старт на официалната оценка на документацията на руската ваксина “Спутник V“.
„На финален етап е оценката на документацията на ваксината на „Янсен“. Очакваме следващата седмица решението на Комитета по лекарствени продукти в хуманната медицина, като ако становището е положително, това ще бъде първата еднодозова ваксина. Очаква се доставките да стартират от април. Продължава предварителният преглед на данните на третата РНК ваксина и на първата антигенна ваксина, за която все още ЕК не е сключила договор, но се очаква в следващите седмици“, посочи още той.

Премиерът Бойко Борисов от своя страна гарантира, че в България се допускат само ваксини, които са одобрени от Европейската агенция по лекарствата, защото за другите не може да носим отговорност.

По-късно през деня здравният министър представи Електронния регистър за запазване на часове за ваксинация срещу COVID-19.
„Когато е запазен час, това не е окончателно и задължително. Има възможност да се откаже този час и да се запише нов. Ако си запишете втори час, автоматично се освобождава първият“, уточни той.

Системата за резервация на часове за ваксиниране ще бъде отворена днес от 17.00 часа. В четири стъпки всеки човек може да си запази час за ваксинационен център в страната. Нейната функционалност предвижда, след като се добавят личните данни, да се избира предпочитана ваксина. По отношение на допускането на грешка, системата е изградена така, че проверява данните на всеки гражданин. За да може всеки гражданин да си избере ваксина и да се подпомогне логистичното разпределение на ваксината, има възможност всеки да избере ваксина или да не избира конкретна. Има и бутон за съгласие за обработка на лични данни. Може да се избере ваксинационен център или лечебно заведение, където да се извърши ваксинацията, както и часови диапазон за имунизация.
Ключово е информираното съгласие. Всеки човек може да изтегли формуляр и да го попълни и да го носи със себе си. Всички, които са получили първа доза, ще получат регистрация в системата и ще получат известие за втората доза. На страницата на Националната здравна информационна система ще има бутон, който ще отвежда до системата за ваксиниране.

Възможността за запазване на час ще е най-рано на 11 март в 8.00 часа сутринта. Всеки ще може да си избере час за периода от 11 до 25 март. Системата е само за ваксинационните центрове и не обхваща общопрактикуващите лекари.

Тази система дава възможност за т.нар. “електронни зелени коридори” и 24 часа преди датата на избрания час, на гражданите ще бъде изпращано известие по желан от тях канал – SMS, имейл и др., за да го подсети за часа на ваксинацията му.

Теодора ПАВЛОВА

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови