София. След като вчера министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов обяви, че ще настоява за удължаване на противоепидемичните мерки и след 21 декември, днес той получи подкрепата на управителят на НЗОК проф. д-р Петко Салчев и председателя на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров. Салчев заяви, че мерките трябва да бъдат удължени минимум със седмица след новогодишните празници, а Маджаров настоя мерките да не се облекчават мерките преди празниците, защото не се наблюдава намаляване на броя на заболелите от коронавирус, които имат нужда от болнично лечение.
“Предварителни прогнози при какво увеличение, при какъв брой заразени са неуместни в сегашната ситуация, защото през годината показаха, че практически са невалидни. Ако ви кажа 10 януари, ще сгреша. Ако кажа 30-ти януари, отново ще сгреша. Мисля, че вече ни стана ясно, че има ли необходимост от това да задържим темпа на запълване на болничните легла, особено на интензивните, ако не бяхме задържали темпа, който наблюдаваме в момента – не намаление, а само задържане на бройката на интензивните легла, качеството на здравеопазване неминуемо щеше да падне още повече, защото ние страдаме и от това, че не можем да лекуваме другите си пациенти и страдаме от това, че практически не можем да приемем повече. Трябва цялото обществено да разбере, че ако продължава да расте броят на заболели в болниците ще стигнем за онези случки, за които чувахме в Италия, в които трябва да вземеш решение на кого да спреш апарата, за да интубираш другия. Нека стиснем още малко зъби. Тази година ще бъдем заедно със семействата си в по-тесен кръг. Така бяхме и по Великден. Не бих се ангажирал с дата и срок, ще покажат цифрите. Засега действа оптимистично и обнадеждаващо фактът, че досега успяхме да задържим една бройка в болниците и намаля тази лавина, която заливаше болниците във всички области на страната”, добави той.

Теодора ПАВЛОВА

© 2020 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови