София. На заседание на Националния ваксинационен щаб здравните власти взеха решение да се прилага ваксината на „Янсен“ в България. След заседанието главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и директорът на Изпълнителна агенция по лекарствата Богдан Кирилов дадоха брифинг, на който стана ясно, че са изчаквали решението на Агенцията по храни и лекарства на САЩ за „Янсен“, което е положително.

По думите на доц. Кунчев стана ясно, че почти 7 европейски държави са взели решение да се използва ваксината без ограничения. „Смятаме да насочим известно количество към туристическата индустрия, с оглед на това да обхванем част от заявените до момента 80 000 души, да започнем имунизацията преди старта на летния сезон. Използваме предимството, че е еднодозова и веднага след постояването ѝ може да се издаде документ и да се знае кои хора от тази индустрия са защитени“, коментира той.
Доц. Ангел Кунчев посочи, че количествата от „Янсен“ все още са малко и засега няма да се насочват към пунктовете. Той препоръчва да се завърши имунизацията с ваксината, с която е започната. „Това е нормалното и това е практиката на повечето страни. Но тези, които не желаят, могат да завършат и с друга ваксина“, коментира той. Доц. Кунчев каза, че вторите дози на „АстраЗенека“ предстоят основно в началото на май и няма хора, които са реимунизирани с втора доза с друга ваксина.

Богдан Кирилов посочи, че към момента информацията е, че Германия, Испания, Австрия, Унгария, Чехия стартират ваксинирането с „Янсен“ без никакви ограничения. „Беше направен много задълбочен анализ, както от Европейската агенция по лекарствата, така и от Администрацията по храните и лекарствата (FDA) и Експертна комисия към Центровете за превенция и контрол на заболяванията (CDC) и становището е, че ваксината може да бъде прилагана в съответствие с разрешението за употреба. Потвърждава се положителното съотношение полза-риск. Изключително малък е броят на случаите при „Янсен“, говорим за 1 случай на 1 млн. ваксинирани, което не дава основание да бъдат идентифицирани рискови групи“, коментира Кирилов.

Главният държавен здравен инспектор коментира и темата със „зелените коридори“ : „При работа на „зелените коридори“ хора, на които им излиза имунизация в периода 30 май – 10 април ще получат информация от РЗИ за преместване на датата на имунизацията“. По думите му стана ясно, че през почивните дни в страната ще работят 26 „зелени коридора“.
„В София са 4 – Окръжна болница, „Пирогов“ и „Александровска“ и ВМА. Точният график е посочен, но работят в почти всички дни, през почивните някои са до обяд“, коментира доц. Кунчев. Той уточни, че в центровете има от двата вида ваксини – „АстраЗенека“ и „Пфайзер“.

Главният държавен здравен инспектор изрази надежда ваксините на „Пфайзер“ да стигнат за всички желаещи да си я поставят в рамките на „зелените коридори“. „Директорите на РЗИ са уведомени и знаят, че трябва да осигурят всички налични количества, много пъти повторихме, че по отношение на „Пфайзер“ през май количеството се удвоява, а от началото на юни се учетворява. Нямам притеснение за количеството на ваксините. По-големият проблем оттук нататък ще е да убедим този, който не желае, че е необходимо“, добави той, като поясни, че е много рано да стихва интересът към ваксинация.
Доц. Кунчев коментира и разпределението и количествата на ваксините: „Ние по принцип пренасочваме всички ваксини в страната, но тъй като количествата „Модерна“ са доста по-малки, не ги споменаваме. Няма как да разпределим във всички области от „Модерна“, защото се получават някакви смешни количества. За момента работим основно с „Пфайзер и „АстраЗенека“. „Модерна“ и след втората доставка в началото на май на „Джонсън и Джонсън“ ще бъдат допълнително разпределени“, поясни доц. Кунчев. Той добави, че след сряда, когато дойде и второто количество от „Янсен“, ще бъде направено разпределение до РЗИ и до тогава ваксините остават на склад.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови