София. За първи път у нас доц. д-р Светослав Йовев, завеждащ сектор по кардиостимулация и електрофизиология в УМБАЛ „Св. Екатерина“, постави на пациент със синкопи и палпитации с неуточнен произход т. нар. имплантируем сърдечен монитор. Това съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение.

Биомониторът е устройство с минимални размери и може да се постави амбулаторно, като на практика не изисква специален инструментариум. Устройството се имплантира чрез специално създадена за тази процедура система за инжектиране.

Имплантираният сърдечен монитор е подходящ при пациенти с неясни синкопални прояви с цел установяване на тяхната етиология. Устройството има памет, която позволява записването на всички ритъмно-проводни нарушения (продължителни епизоди на аритмии и асистолии).

Съхраняването на тези записи е трайно и може да бъде разчетено и след преминаване на събитието. Сигналът е изключително добър без излишни шумове. Биомониторът е съвместим с изследване на ЯМР, а продължителността на батерията му е 4 години. Има възможност и за връзка със система за дистанционно мониториране.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови