Ряпата е често пъти подценявана, но тя е изключително полезна за организма и редовното потребление на този зеленчук ще зареди тялото с безценни витамини и минерали. Освен всичко останало, тя е нискокалорична, което я превръща в чудесна храна за тези от вас, които искат да отслабнат.
Нека сега разгледаме някои от най-полезните свойства на ряпата.
Предпазва от рак
Ряпата съдържа няколко много полезни съединения от растителен произход, които имат доказан ефект при превенцията от ракови заболявания. Освен, че е много богата на витамин С, тя съдържа и глюкозинолати – биологично активни растителни вещества със забележителни антиоксидантни свойства. Те намаляват риска от рак, включително и този на белия дроб.
Предпазва от възпаления
Възпаленията, например при заболявания от рода на артрит, могат да бъдат спрени с помощта на полезния зеленчук. В него се съдържат вещества, които се разграждат на биологично активни съединения – индоли и изотиоцианати. Именно те могат да намалят възпаленията и поддържат тялото здраво.
Помага в отслабването
Тъй като е с много малко калории, а също и с нисък гликемичен индекс, ряпата е чудесна храна за хората, които се борят с излишното тегло. Тя ще ви помогне да нормализирате килограмите си и да ги поддържате в здравословни граници. Освен това не повишава кръвната захар и предпазва от преяждане. Когато усетите силен пристъп на глад, хапнете малко ряпа и ще усетите ефекта веднага.

Монева

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Монева

Най- нови