Кайсиите са с богат и разнообразен химичен състав. В тях се съдържат много захари, като преобладаваща е захарозата, също и органични киселини – лимонена, винена, ябълчена, салицилова. С узряването и презряването на плода количеството на киселините намалява и те отстъпват на захарите.
Също така в кайсиите се съдържа високо съдържание на пектинови вещества, калий, манган, мед, кобалт, цинк и други микроелементи. По отношение на витамините, преобладава съдържанието на каротин.
Сушените плодове на кайсията също са много полезни. В тях съдържанието на минерални соли се увеличава значително.
В древни времена маслото, съдържащо се в кайсиевите ядки, е било използвано за лекарство на заболявания, свързани с ушите и носа, както и при хемороиди. С него са се лекували също хълцане и кашлица.
Поради високото съдържание на калий и отличното му съотношение с натрия, кайсиевият плод се използва в народната медицина като мощно средство за изхвърляне на токсините, излишната сол и други вредни продукти. Едновременно с това се наблюдава и стимулиращ и укрепващ сърцето ефект.
Кайсията е много подходяща диетична храна за сърдечно болни и тези, които страдат от бъбречни заболявания, нарушения на кръвообращението, както и за бременни жени.
Лекарите препоръчват завишена консумация на кайсии и при болки в черния дроб, жлъчката и при редица болести, свързани с обмяната на веществата.
Кайсиевият плод стимулира и кръвотворните функции. Съдържащите се в него железни соли спомагат за възстановяване на хемоглобина, предпазват от стареене, а също така повишават и имунитета.

Монева

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Монева

Най- нови