Вишнята е отдавна известна с невероятните си лечебни свойства. Тя съдържа пектинови вещества, които улесняват изхвърлянето на токсините от организма и намаляват съдържанието на холестерол в кръвта.

За всички хора, които страдат от сърдечносъдови заболявания, както и тези, с проблеми с бъбреците, черния дроб и жлъчката, е препоръчително да консумират вишни – както в прясно състояние, така и във вид на сокове. Вишните са добро средство за преодоляване на дефицита на желязо в организма, помагат и срещу задържането на течности.

Освен това, вишневият плод, консумиран в прясно състояние, подобрява апетита и храносмилането, а има и ободряващ ефект.

В народната медицина вишните се славят и като добро отхрачващо средство при възпаление на дихателните пътища. При простудни заболявания могат да помогнат като понижат телесната температура.

В плода се съдържат минерални соли, които са много полезни за подрастващия организъм на децата. Сокът и нектарът пък, приготвени от вишни, са превантивно средство срещу нервни разстройства, затова е добре да се пият редовно от хората, подложени на стрес в ежедневието си.

Дори костилките на вишните са лечебни. Стрити на прах или във вид на отвара те се използват за лечение на подагра, пясък и камъни в бъбреците.

Дръжките пък на зрелите плодове са действат като добро укрепващо средство за сърцето.

Монева

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Монева

Най- нови