Картофеният чипс е един от най-разпространените чипсове по света. С неговата хрупкава текстура и невероятните вкусове, които производителите влагат в него, той е най-предпочитана храна за гледане на филм, мачове и т.н. Наред с това чипсът има славата на една от най-нездравословните храни. Освен, че е висококалорична храна, картофеният чипс съдържа голямо количество сол.

За щастие пазарът вече предлага и изобилие от не толкова вредни картофени чипсове, които можете да си хапвате без угризения. Ето и някои подробности относно картофените чипсове, как се приготвят и защо понякога са толкова нездравословни.

Как се приготвя картофеният чипс? Джордж Кръм за първи път приготвя чипс като нарязва картофите на много тънки резенчета и ги изпържва в силно загрята мазнина. Чипсовете, които са в масовото производство се правят от специален вид картофи с продълговата форма и по-високо съдържание на нишесте, което допринася за хрупкавия вкус на чипса. Обработването на картофите се извършва от машини, които ги обелват и нарязват на тънко. След това тънките резенчета картофи се пържат в огромен съд с растително олио. Когато са готови към тях се добавят сол, други подправки, овкусители и консерванти.

Повечето чипсове са пържени, но има и много брандове, които залагат на печените картофени резенчета. И тук идва въпросът. Пържен или печен чипс? Печеният чипс обикновено е с по-ниско съдържание на мазнини и калории, което го прави по-подходящ за контрол над теглото. От друга страна печеният чипс също съдържа големи количества сол и други не особено полезни добавки.

Ако сте голям почитател на картофения чипс – направете си домашен, изпечен във фурната. По този начин вие можете да контролирате количеството на мазнината и солта, които използвате. Освен това домашният чипс не съдържа консерванти и овкусители със съмнителен произход.

Защо трябва да избягвате картофения чипс? Като начало може да се каже, че количеството на солта в чипсовете е изключително голямо, което води до увреждане на бъбреците и повишаване на кръвното налягане.

 

Друг недостатък на тази храна е, че е с висока калорийна стойност и едновременно с това с ниска хранителна такава. Голяма част от чипсовете са пържени и силно повишават нивата на холестерол в кръвта, но и сърдечно-съдовите заболявания като цяло.Библиография:

1 Journal Electrolytes & Blood Pressure