При едни се реализират мрачните предчувствия, при други – хубавите. Защо се случва така? Защо се сбъдват предчувствията?

Защо се сбъдват предчувствията?
 © iStock.com

Казах ли ти? Кой от нас не е изричал тази фраза? Психолозите обясняват простичко защо при едни хора се сбъдват негативните, а при други оптимистичните прогнози. Оптимистите, както между другото,и песимистите, са добри предсказатели.

Оптимистът, надявайки се на добър изход от ситуацията, се оказва прав толкова често, колкото  и песимистът, пророкувал лошия завършек. Защо се случва всичко това?

„Отговорът е прост твърди немският психотерапевт Дорис Волф. Нашите опасения и очаквания често се реализират.“

 

Принципът на „прогнозата“

Проведен е следният психологически експеримент: на определен брой участващи в него е показана снимка с хора, след което са помолени да кажат кой им е симпатичен и кой – не.

На участниците е предложено да по говорят с лицата от фотографията по телефона, като ги предупреждавали с кого им предстои да си бъбрят – със симпатичен човек или с несимпатичен.

Разговорите с готините и неготините събеседници се водели по абсолютно различен начин.

В първия случай те протичали непринудено, участниците в експеримента се шегували, говорели добронамерено и живо. Във втория случай обаче нещата не стоели така. Те се държали сковано и сдържано, дистанцирайки се от събеседника. Дали е харесал този маниер на общуване на хората, които били на отсрещната страна на телефона?

Разбира се, че не. Те реагирали по същия начин и отговаряли сухо и студено на недоброжелателния тон.

Внимание! Очакванията влияят на поведението ни, дори когато самите ние не осъзнаваме това. И околните реагират на тях. Собственият ни стил на общуване предизвиква в другите същата реакция, която съответства на нашите очаквания. Изпълнява се това, което сме предполагали, че ще стане. Този феномен в психологията се нарича „самоизпълняващи се пророчества“.

 

Шегите на подсъзнанието

Във всекидневието хората, с които често нещо се случва, обичат да казват: „Така си и мислех“ или пък „знаех си, че той не ме обича“. Като цяло заявления от този род означават, че хората са направили всичко възможно, за да се сбъдне предсказанието.

С това влиянието на нашите очаквания върху образа на действията и поведението не свършва. Напротив, те продължават да си правят с нас лоши шеги. Точно те карат вниманието ни да е избирателно. Например, ако вие сте решили, че даден човек не е особено надежден, то автоматично ще помните само тези случаи, когато той ви е подвеждал, за да получите поредното потвърждение, че очакванията ви са правилни.

Същото се случва и когато човек има собствена жизнена философия. Той старателно вкарва в нейните рамки всичко случващо се, а това, което не се вписва в собствената му карти на за света, старателно игнорира. Ако попитате депресирана особа какво е постигнала в живота си, тя ще ви отговори: „нищо“, защото е убедена, че целият й живот е низ от неуспехи и поражения. А хубавите неща, които са я споходили, тя ще отнесе към случайността.

Ако сте убедени, че в бъдеще ви чака само лошо, около вас е пълно с неприятни хора, а и самите вие не представлявате кой знае какво, то ще действате както мислите и ще работите в посока осъществяване на най-лошите си опасения.

5 предчувствия, които действително се сбъдват

 

Силата на убеждението

Веднъж по време на експеримент в училище поверили на учители нови класове. На едните казали, че са им се паднали талантливи деца, а на другите – съвсем обикновени тийнейджъри. Истината била, че нивото и в двете паралелки било еднакво. Само след няколко месеца класовете, в които учителките смятали, че учат надарени деца, се превръщали точно в такива.

Знаейки, че са им поверили „генийчета“, преподавателите не ги ограничавали в рамките на програмата на средното училище и били по-търпеливи, обяснявайки новия материал. Тези учители, които обучавали „обикновените“ деца, просто не се стараели да влагат усилия и нерви и преподавали уроците си по план.

Този принцип действа в отношенията на всеки един от нас.

Хората, които са преследвани от неуспехи, често са уверени, че в бъдеще ги очакват изключително и само негативи. А ако очакваш лошо, то хубавото ще те спохожда изключително рядко.

Доверете се на интуицията си!

 

Плацебо ефектът

В хода на експеримента било установено, че в действителностплацебо ефектът е равен на този, при който се приемат истински лекарства. Плацебо ефектът е феномен, при който симптомите на пациента могат да се подобрят при наличие на неуспешно или лъжливо лечение, само защото той вярва, че ще се възстанови или че лечението му помага, независимо от медицинската гледна точка.

Именно по тази причина оптимистите са по-успешни. Те просто вярват в това, което могат да превърнат в реалност, и да постигнат нещата, които желаят.

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови