В супермаркетите често можете да намерите измити картофи, моркови и други зеленчуци, които изглеждат доста по-добре от немитите си събратя. Цените на измитите зеленчуци са по-високи, но експертите предупреждават, че е много по-добре да купувате от тези, които не са били допълнително третирани.

Защо митите зеленчуци могат да бъдат опасни?

На първо място, става дума за миене със специални препарати, например калиев олеат, глицерин, сапунен разтвор, глюкозиди, слънчогледово масло, естествени аромати. Всички тези вещества са безопасни, но понякога миенето се осъществява и с по-евтини, забранени за употреба препарати, които могат да нанесат вреда на здравето.

Втората причина, да предпочетем зеленчуците с останала почва върху тях, е свързан с факта, че качеството на измитите зеленчуци се влошава много бързо. След като преминат такава обработка те са вече доста по-нетрайни, особено, ако не се изсушат правилно. Тогава може да се образува мухъл. Съществува вариант, при който, след третиране с хлорхексидин, влошеното качество да бъде замаскирано. Този дезинфектант може да прикрие започналия процес на разваляне, но за сметка на това има вероятност да доведе до алергии.

Ето защо експертите съветват да се купуват зеленчуци, които са „мръсни“. Остатъците от почва върху тях е гаранция, че не са били третирани с никакви вещества включително и вредни. Срокът на годност при такива зеленчуци е по-дълъг, а цената – по-ниска.

Монева

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *