Дали от страх или безхаберие, но мъжете се славят с това, че ходят веднъж на високосна година на доктор, дори и да имат здравословни проблеми. Защо това е така?

Защо мъжете избягват посещенията при доктор?

 

Много мъже признават, че отлагат посещението на лекар възможно най-дълго, понякога дори когато изпитват животозастрашаващи симптоми. Това е редовен проблем, който пречи на лекарите да откриват навреме сериозни здравословни проблеми, което води до по-големи опасности за здравето, а понякога и до смърт.

 

Въпреки това около 2/3 от мъжете избягват да ходят на лекар възможно най-дълго, а пък тези, които все пак са се престрашили да посетят лекарския кабинет, често се случва да укрият информация от лекаря или да излъжат за състоянието си. Това е причината много мъже при посещението си при доктора да имат придружител (сестра, съпруга, майка, дъщеря), който да гарантира, че ще кажат самата истина. 

 

 

Добави описание

 

Анкета

 

При проведена анкета сред мъже по темата за посещението им при лекар, ето какви са резултатите:

 

  • 72 % от анкетираните казват, че биха предпочели да се занимават с домакинска работа, дори почистване на тоалетни, отколкото да отидат на лекар.
  • 65 % от анкетираните казват, че избягват да ходят на лекар възможно най-дълго.
  • 20 % признават, че не винаги са честни с лекарите си относно здравето си.
  • 37 % казват, че са прикривали информация от лекарите си в миналото, особено защото не са готови да се справят с потенциалната диагноза, която може да получат, ако кажат истината.

 

Добави описание

 

 

 

Много мъже просто имат нагласата: „Няма нужда да посещавам лекар“.

Те се убеждават, че състоянието им ще се подобри от само себе си, като не искат междувременно да „притесняват“ лекар.

 

Често допринасят и няколко други неща: страх, синдром на супергерой и фактът, че „уязвимостта е неприятна“. Не трябва да забравяме и мъжкото его, както и страхът на мъжете от остаряването, което неминуемо е свързано със сдравословни проблеми. Отказвайки да отидат на доктор, те сякаш отказват да остареят. 

 

Но основното, което плаши мъжете, е лошата диагноза и прогноза за лечението на дадено заболяване. Мъжете са на принципа “Щом не знам за проблема, то значи проблемът не съществува”. Но това за жалост води до факта, че леснорешими проблеми понякога се превръщат в животозастрашаващи заболявания заради отлаганото във времето посещение при лекар.

 

Освен това мъжете са убедени, че са силни и способни да се справят с всичко и съответно гледат на посещението при лекар като вид слабост. 

Така сякаш признават, че има нещо, което не могат да постигнат сами, както и че има неща в живота, които ги правят уязвими. 

 

Срамът е също нещо, което може да откаже мъжете да посетят доктор. Здравословни проблеми свързани с потентността и плодовитостта често биват пренебрегвани от мъжете, защото ипитват срам да признаят пред лекар, че имат нужда от помощ. А дори и да признаят, е твърде вероятно да спестят част от истината, защото не обичат да навлизат в подробности и да говорят за проблемите си. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови