Да, ако сте забелязали, махмурлукът се влошава с възрастта и за това си има няколко причини.

Първата е, че черният дроб започва да произвежда недостатъчно количество ензими, а махмурлукът се влияе от липса на вода и излишък от мазнини в тялото. Втората е отслабването на имунитета.

На двадесет и пет годишна възраст алкохолът, приет предния ден, превръща махмурлука в истински ад. Гаденето се редува с остро главоболие, измъчва ни остро чувство на жажда, мислите в главата са мрачни  и непоследователни, а тялото отказва да се подчинява.

Но още щом навършим 29, нещата се влошават и към горните симптоми се добавят нови – повръщане, втрисане, потиснато настроение. Това може да продължи цял ден, а понякога дори и на следващия ден човек отново продължава да се чувства неразположен.

Една чаша бира или сто грама силен алкохол в човешкото тяло се абсорбират средно два часа. Можете да изчислите точното време, необходимо за тази биохимична реакция, ако вземете предвид количеството на консумирания алкохол, пола, възрастта и теглото. Учените са разработили специални таблици.

Но има и още нещо

Ензимът, предназначен да преработва етилов алкохол в междинен химичен продукт, се нарича ацеталдехид . След неговото действие идва ред на друг ензим – алдехид дехидрогеназа, който превръща ацеталдехида в по-прост ацетат . В крайна сметка ацетатът се превръща във въглероден диоксид и вода, след което тези вещества напускат тялото по естествен път.

На етапа на ацеталдехид в организма се проявяват всички отрицателни последици от интоксикацията. Защото ацеталдехидът е изключително токсично вещество, по-токсично от алкохола. И ако черният дроб на този етап не произвежда достатъчно алдехид дехидрогеназа, махмурлукът трае дълго време и засяга състоянието на нервната система, особено на мозъка, сърцето, бъбреците и надбъбречните жлези.

Когато човек е млад, всички процеси следват добре регулиран модел и процесът на разпадане на алкохола е бърз и лесен. С възрастта обаче нивото на необходимите ензими намалява, тялото преработва силно токсичния ацетилалдехид по-дълго. Това вещество се задържа в организма за повече време и оказва разрушителното си действие върху всички органи и тъкани. Точно тогава възникват добре познатите симптоми на тежък махмурлук.

Монева

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Монева

Най- нови