Витамин D не е ваксина срещу COVID-19 и не може да предотврати заразяване, но витамин D може да намали риска от усложнения от коронавируса. Ето как всъщност витамин D укрепва организма ви и помага в борбата му срещу COVID-19.

Защо и как витамин D ви предпазва от COVID-19?

Витамин D е мастноразтворим витамин и хранителна добавка, която играе важна роля за укрепването на имунната система и съответно предотвратяването на редица респираторни заболявания, включително и COVID-19. Според скорошно проучване е установено, че хоспитализираните пациенти с COVID-19, които са имали задоволителни нива на витамин D в организма са преминали по-леко заболяването и риска от усложениния и смърт при тях е бил много по-малък.

Ниските нива на витамин D са свързани още с повишен риск от респираторни заболявания, включително туберкулоза, астма и хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), както и вирусни и бактериални респираторни инфекции. Дефицитът на витамин D е свързан с намалена белодробна функция, което може да повлияе на способността на тялото ви да се бори с респираторни инфекции.

10 типа хора, застрашени от недостиг на витамин D >>>

Недостигът на това хранително вещество може да компрометира имунния отговор при вируси и бактерии и да увеличи риска от инфекция и заболяване.

Добави описание

Според едно проучване (при пациенти на възраст над 40 години) тези, които са имали адекватни нива на витамин D, са с 51,5% по-малко вероятно да имат неблагоприятни симптоми, включително загуба на съзнание, хипоксия и смърт, в сравнение с пациенти с дефицит на витамин D.

5 признака, че имате недостиг на витамин D >>>

Като цяло проучването показа, че хранителните добавки с витамин D намаляват риска от развитие на поне една остра респираторна инфекция с 12%. А защитният ефект е най-силен при тези с ниски нива на витамин D.

Още нещо любопитно за витамин D и COVID-19 е, че може да предотврати т.нар. „Цитокинова буря“ – свръхотговор на имунната система при срещата с новия коронавирус, което да влоши сериозно състоянието на пациентите.

Храни, източници на витамин D >>>

Друго, което е установено за витамин D, e че е най-ефективен като превантивно средство срещу ОРЗ, когато се приема продължително време в малки дози всеки ден, отколкото, ако ударно се приеме голяма доза витамин D. Препоръчителната доза за възрастни е 4 до 6 капки дневно, а за деца е 1-2 капки. Витамин D e добре да се приема на периоди от по 10-20 дни, след което да се прави почивка при същия брой дни като приема.

 

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови