Колко часове от денонощието прекарвате в сън? Ако спите повече от 8-9 часа на ден, не се заблуждавайте, че това е добре за вас. Твърде продължителният сън всъщност е признак за лош сън.

Защо е вредно да спите много часове?
 © iStock

Едва ли има някой, който да не знае, че сънят е изключително важен и че всеки възрастен човек трябва да си осигурява между 7 и половина и 9 часа сън в денонощието. Ако обаче вие имате нужда от повече, това е знак, че сънят ви не е пълноценен. Какви са признаците на хиперсомнията (преспиването)?

Често главоболие, особено при събуждане

Съществува силна връзка между лошия сън и главоболието. Вероятно ви се е случвало да спите продължително време и след като се събудите, да установите, че имате главоболие. Това главоболие може да продължава през по-голямата част от сутринта или дори през целия ден.

Чувствате се уморени, без значение часовете сън

Така наречената идиопатична хиперсомния може да доведе до чувство на умора – без значение дали човек е спал нормално количество часове или повече. След като се събуди, той просто не се чувства отпочинал. Хората, страдащи от идиопатична хиперсомния, често си настройват няколко аларми сутрин и имат нужда от поне половин час, докато се разсънят напълно.

Добави описание

Наличие на мозъчна мъгла

Като се има предвид, че преспиването също представлява некачествен сън (точно както малкото часове в леглото), то може значително да повлияе върху работата на мозъка. Негативният резултат е състоянието, наречено мозъчна мъгла, което пречи да ежедневното функциониране на човека. Мозъчната мъгла не само прави хората сънливи, но им пречи да мислят, да се концентрират и да се съсредоточават. Мозъчната мъгла повлиява отрицателно и върху паметта.

Промени в настроението

Проблемите със съня, включително и хиперсомнията, могат да доведат до промени в настроението и дори да намалят мотивацията.
Твърде дългите часове сън могат да бъдат също толкова вредни за здравето, както недоспиването. Хиперсомнията се свързва с депресия, диабет, главоболие, сърдечни заболявания, наддаване на тегло, метаболитни проблеми.

                     Как може да подобрите съня си?

Ставайте и лягайте по график. За да предотвратите продължаващата хиперсомния, започнете да лягате и ставате по едно и също време всеки ден. Това важи и за почивните дни. По този начин ще приучите своя организъм да спи само толкова часове, отколкото всъщност има нужда.

Приемайте магнезий. Магнезият е минерал, който спомага за релаксацията и който подготвя тялото и ума за лягане. Яжте повече храни, богати на магнезий. Паралелно с това може да приемате и магнезий под формата на хранителна добавка.

Добави описание

Опитайте се да спите непробудно. Това може да е трудно, ако имате деца, домашни любимци или пък живеете в шумен район. Колкото по-малко пробуждания имате обаче, толкова по-качествен ще бъде сънят ви. Оптималната температура за добър сън е между 18 и 20 градуса.

Също така избягвайте електрониката поне половин час преди лягане. По възможност спете на изгасена лампа и се излагайте колкото е възможно повече на светлина през деня – по този начин ще настроите циркадния си ритъм по-лесно. Избягвайте също така приема на алкохол преди да заспите.

Прочетете още:

4 билки за добър сън

Сънна инерция – събуждате ли се изморени и кисели?

Защо REM фазата на сън е толкова важна за здравето?

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови