Често се подценява важността на това да имате самочувствие. Но то е разликата между това да се чувствате добре и зле, да сте успешни или не, да сте щастливи с това, което имате, или нещастни въпреки че имате много.

Защо е важно да имате високо самочувствие?
 © iStock

Със сигурност сте чували поне няколко пъти съветите “Вярвай в себе си”, “Оценявай се”, “Ти можеш, само трябва да го видиш” и други подобни. Да, високото самочувствие е ключово, но как точно?

 

Какво означава да имате самочувствие?

Самочувствието е да уважавате и обичате себе си. Степента, в която виждате и оценявате собствените си качества и способности като положителни. Високото самочувствие означава и да позволявате на останалите да ви го демонстрират. Да вярвате в способностите си и да не се лишавате от нещо само защото смятате, че е недостойно за вас. Означава да знаете, че идеите, чувствата и мненията ви са ценни.

Самочувствието може да се определи и като това, какво е усещането ви за вас самите. В ежедневието самочувствието се отразява не само на начина, по който гледате на себе си, но и на общуването ви с другите и как позволявате на тях да комуникират с вас.

Представете си самочувствието като огромна кошница, в която са събрани качествата ви, постиженията, таланти, способности, опит, връзки, не на последно място как изглеждате физически и как мислите, че изглеждате в очите на другите.

Всеки човек поставя акцент върху различен аспект от живота си, който счита за по-важен от останалите. Може да имате самочувствие за външния си вид, но да имате ниско мнение за интелектуалните си способности и т.н.

 

Защо е лошо да имате ниско самочувствие?

Не приемате критика – ако имате ниско самочувствие, то почти сигурно не се справяте добре с критиката. Възможно е дори да си внушавате, че нечии чужди проблеми са свързани с вас. В ежедневието това ви прави по-чувствителни, дори по-язвителни и отбранителни и ви пречи да се справяте с предизвикателствата по здравословен начин.

 

Пречи на настроението ви – ниското самочувствие се отразява на погледа ви към живота. Възможно е постоянно да сте в лошо настроение, кисели и дори тревожни и депресирани.

 

6 знака, че несигурността контролира живота ви >>>

Ниското самочувствие гризе душата бавно, но упорито >>>

тревожност, ниско самочувствие

 

Опасно поведение – редица проучвания откриват връзка между ниското самочувствие и т.нар. рисково поведение – зависимост към алкохол и наркотици, рисково сексуално поведение. Изследванията показват, че този тип поведение е по-вероятно да се прояви в тийнейджърска възраст. 

 

Проблеми с взимането на решения – ако не вярвате в себе си, трудно взимате решения. Проблемите могат да са свързани с големи житейски избори, като в кой университет да кандидатствате, но могат и да са за нещо просто – кой цвят завеси да изберете за дома, кой сандвич да си поръчате и т.н.

 

Как да повишите самочувствието си?

Възможно ли е да повишите самочувствието си, ако през целия си живот сте имали проблеми с това, как гледате на себе си? Да, категорично! Лесно ли е? Никак! Но е възможно. Нужни са системни усилия, желание и постоянство. Ако можете да си позволите психолог, това ще улесни задачата ви. В случай, че желаете сами да се преборите с ниското самочувствие, ето няколко съвета:

 

Приемайте комплименти

Научете се да забелязвате комплиментите и да ги приемате. Мислете над тях, за да повярвате, че ги заслужавате. В началото ще сте нервни и притеснени, но с времето ще ви става все по-комфортно.

Има едно интересно упражнение, при което заставате пред огледалото и сами на себе си правите 2-3 комплимента дневно. Може да са за външния вид, за свършена работа, за каквото ви хрумне. Правите комплимент и го приемате.

Комплиментите повишават увереността на жените >>>

 

Прощавайте си

Ако имате ниско самочувствие, то сигурно сте доста самокритични. Поработете върху това, да приемете несъвършенствата си, да си прощавате грешките. 

самочувствие, обичай себе си

 

Влюбете се в недостатъците си

Опитайте да се обичате такива, каквито сте – с плюсовете и минусите, с предимствата и недостатъците си – и като външност, и като характер.

 

Водете си дневник на благодарността

Неведнъж сме говорили за важността на воденето на дневник. Този инструмент е особено важен при проблеми със самочувствието. Може да го наречем дневник на благодарността. В него записвайте всичко хубаво, което сте направили в рамките на деня; всички положителни мисли, всичко красиво, което сте сътворили или забелязали. Отделяйте 3-5 минути дневно за него. Не са много, но са ключови за постигане на голямата промяна.

Ежедневният дневник – още един начин да подобрите живота си >>>

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови