Няма нужда да бъдете други, вие сте това, което сте. Важно е да бъдете автентични, защото в противен случай заблуждавате не само хората наоколо, но и вас самите.

Защо е важно да бъдете автентични?
 © iStock

В последните години все по-често се говори за автентичността. За автентичността на човека, неговата същност, която той умее да показва и изразява без притеснения. Днес все повече от всякога е важно да бъдем автентични, защото твърде много хора се „крият“ зад маски и изградени роли. Социалните мрежи са чудесен пример, показвайки нагледно каква е разликата между това да си автентичен и това да представяш един изкривен образ на себе си, само за да бъдеш харесан.

Добрата новина е, че все повече хора имат необходимостта от автентичността. Това е като инстинкт, който ни кара да се задълбочим, да погледнем навътре в себе си, както и навътре един в друг.

Всеки човек е различен и уникален, както и не съществува такъв, който е перфектен. Така че най-добрият начин да заблестите, е като просто бъдете себе си.

Автентични ли сте?

За да разберете автентични ли сте, може да изходите от обратната точка, като разберете какво означава да бъдеш неавтентичен. Неавтентичният човек е като замъглена версия на себе си. Той не изразява истинския си характер, своята същност. Представя се за някой, който не е, като много пъти подобно поведение произхожда от стремежа му да бъде харесан, да получи одобрение, да намери любов или пък да се впише в определена социална среда.

Добави описание

В голяма част от случаите човек е неавтентичен, когато самият той не познава добре себе си, не е наясно какви са нуждите му, желанията му и собствените му интереси. Накратко – ако човек не живее спрямо своята истина, той няма как да бъде автентичен.

Какви са последствията от неавтентичността?

Ако човек не е автентичен, това може да доведе до чувство на негодувание, депресия, скука, гняв, раздразнение и други негативни емоции. Неавтентичният човек може дори да завижда на хората, които показват истинското си аз и са щастливи с това. Неавтентичността също така оставя неприятно усещане в човека сякаш пропуска нещо важно от живота си.

Първопричината за неавтентичността много често се корени още в детството. Възможно е през годините човекът да е израснал с идеята, че не е достатъчно добър и поради тази причина е развил своя нова идентичност, която смята, че ще го предпази от неодобрение или отхвърляне.

Добави описание

Автентичността изиска смели действия

От решаващо значение е човек да си даде сметка за ролята, която играе и най-вече какво го е накарало да влезе в нея. Едва тогава той може да работи върху негативното преживяване/отношения и да си позволи да бъде смел, да бъде себе си. Автентичността наистина изисква смелост – да можеш да се покажеш такъв какъвто си, включително и да се изправиш срещу страховете си от отхвърляне, неодобрение, неадекватност.

След като човек успее да се покаже такъв какъвто е в действителност, това носи една огромна вътрешна лекота. И чувство, че живее живота, който наистина иска. Колкото до хората – когато бъдете автентични, вие ще привлечете правилните хора, които ще ви приемат и обичат заради вашата истинска същност. 

Прочетете още:

8 неща, които подкопават вашата самоувереност

5 неща, които се променят, когато започнете да вярвате в себе си

7 знака, че душата ви копнее за промяна

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови