Американски изследователи са провели експеримент, относно връзката между дневния сън и риска от здравословни проблеми.

Изследването си те насочили към продължителността на съня и това колко пъти през седмицата ви се случва да спите през светлата половина на деня.

В експеримента са участвали над три хиляди души, които не са имали вродени сърдечни патологии. Средната възраст на участниците в експеримента била 56 години.

Резултатите категорично показали, че тези, които спят всеки ден или почти всеки ден следобед, ги грози по-голям риск от възникване на проблеми със сърдечно-съдовата система. Може да ви изглежда, че между двете неща не съществува връзка, но ето, че такава наистина има.

Какво е решението?

Учените подчертават, че ако желаете да се предпазите от това, но все пак държите да си починете следобед, то дрямката ви не бива да надвишава 30 минути. Дълбокият сън в продължение на няколко часа може да наруши естествените биологични ритми и да доведе до повишен риск от заболявания както на сърцето, така и на други органи.

Краткият сън не позволява на човек да влезе в дълбок сън, но същевременно бързо разсейва сънливостта и повишава енергичността. Тези, които обичат да спят по-дълго на обяд, след като се събудят, се чувстват още по-зле – по-уморени и сънливи.

Монева

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Монева

Най- нови